Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Αποχωρούν οι Αμερικανοί από το Αφγανιστάν












«Αυτή είναι μόνο η αρχή της προσπάθειας μας να δώσουμε τέλος σ΄ αυτόν τον πόλεμο. Οι προκλήσεις που παραμένουν είναι τεράστιες.»

Αυτή ήταν μια χαρακτηριστική φράση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα από το τηλεοπτικό διάγγελμά του, με το οποίο ανακοίνωσε το σχέδιο για τη σταδιακή αποχώρηση των Αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Το διάγγελμα διήρκεσε 13 λεπτά και κατά τη διάρκειά του ο Αμερικανός πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι προέχει η επίλυση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, τονίζοντας πως «είναι καιρός να επικεντρωθούμε στα του οίκου μας».

Όπως είπε ο Μπάρακ Ομπάμα10.000 αμερικανοί στρατιώτες θα αποχωρήσουν φέτος από το Αφγανιστάν και ακόμη 23.000 έως το τέλος του καλοκαιριού του 2012.

Ακόμη και μετά από αυτές τις αποχωρήσεις, 70.000 αμερικανοί στρατιώτες θα παραμείνουν στο αφγανικό έδαφος έως το φθινόπωρο του 2012.

Ο Ομπάμα, που καλείται να αντιμετωπίσει τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις μελών του Κογκρέσου να λήξει αυτός ο πόλεμος που κοστίζει περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο, τόνισε στο τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι θα εξακολουθήσει να στηρίζει τις προσπάθειες για πολιτική λύση με τους Ταλιμπάν.

Επίσης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στο Πακιστάν, λέγοντας ότι είναι στις άμεσες προτεραιότητες η αποκατάσταση των σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών με τη χώρα αυτή, προσθέτοντας ότι η Αλ Κάϊντα «βρίσκεται σε δεινή θέση».






http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/61857/mparak-omampa-einai-kairos-na-epikentrwthoyme-sta-toy-oikoy-mas

Δεν υπάρχουν σχόλια: