Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2009

Εξοπλίζεται η ΕΛΑΣ


Την αγορά συνολικά 910 περιπολικών, 364 μοτοσικλετών, 60 τζιπ αλλά και ταχύπλοου σκάφους που θα πλέει στις Πρέσπες, περιλαμβάνει το νέο γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα της ΕΛ.ΑΣ. Επιπλέον η Ελληνική Αστυνομία προχώρησε στην αγορά 8.000 δακρυγόνων χημικών ουσιών καθώς και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και άλλου τύπου, κόστους 600.000 ευρώ. Εντός των επομένων ημερών παραδίδεται στην ΕΛ.ΑΣ. από ιταλική εταιρεία το ειδικό σύστημα ηλεκτρονικής αναγνώρισης πινακίδων διερχομένων οχημάτων ώστε να εντοπίζονται αυτά που φέρουν κλεμμένες πινακίδες. Στον εφετινό προϋπολογισμό της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπονται μυστικά κονδύλια, ύψους 7 εκατ. ευρώ, τα οποία συνήθως διατίθενται στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία κυρίως για την αγορά ειδικού εξοπλισμού.

Το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλιστικού προγράμματος της ΕΛ.ΑΣ. βασίζεται στην απορρόφηση περίπου 110 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων, το οποίο συστάθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Αλληλεγγύη και Διαχείριση Μεταναστευτικών Ροών» για την περίοδο 2007-2013.

Έτσι, λοιπόν, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προωθεί την αγορά 424 περιπολικών, 10 φορτηγών, 60 τζιπ, 45 βαν, 4 λεωφορείων, 20 θερμοκαμερών, 150 διόπτρων, αλλά και ένα ταχύπλοο σκάφος που θα ελέγχει το «τρίγωνο» των συνόρων Αλβανίας, Σκοπίων και Ελλάδας για την παρεμπόδιση της εισόδου λαθρομεταναστών. Ακόμη, με ελληνικά κονδύλια ή χορηγίες ιδιωτών ολοκληρώνεται η αγορά άλλων 327 περιπολικών όπως και 364 μοτοσικλετών διαφορετικού κυβισμού. Επιπλέον, έπειτα από θετική δικαστική απόφαση σε προσφυγή ιδιώτη για την εξέλιξη ενός διαγωνισμού στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, θα παραδοθούν στην ΕΛ.ΑΣ. άλλα 160 υπηρεσιακά οχήματα της Αστυνομίας με συμβατικές πινακίδες. Τέλος, το σύστημα αναγνώρισης κλεμμένων πινακίδων που αποκτά η ΕΛ.ΑΣ. θεωρείται ότι θα προσφέρει ιδιαίτερη βοήθεια στις έρευνες για τα κυκλώματα κακοποιών, αλλά και για μέλη ενόπλων ομάδων που σχεδιάζουν τρομοκρατικές ενέργειες.

Το σύστημα αυτό, συνολικού κόστους 1.750 εκατ. ευρώ, έχει τη δυνατότητα ανά ώρα σάρωσης μέχρι και 15.000 διερχομένων οχημάτων και μπορεί να ελέγξει ταυτόχρονα μέχρι και τρεις λωρίδες κυκλοφορίας. Το σύστημα αυτό, το οποίο έχει τη δυνατότητα να «διαβάζει» τις πινακίδες ακόμη και αν τα οχήματα τρέχουν με ταχύτητες 160-170 χλμ.,

θα τοποθετηθεί σε 30 περιπολικά αυτοκίνητα, ενώ θα υπάρχουν και 10 φορητά που θα διασυνδέονται με ειδικά ηλεκτρονικά κέντρα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ιωάννινα.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ