Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009

BEYONCE


Μεγάλη η νύχτα της 8ης Νοεμβρίου, καθώς η Αθήνα (και πιο συγκεκριμένα το Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ του ΟΑΚΑ) υποδέχεται την Beyonce. Η εκρηκτική βασίλισσα του σύγχρονου r&b δίνει όλο της τον εαυτό στη σκηνή, σ’ ένα σόου που (πιθανότατα) δεν έχει ξαναγίνει – στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας της, που έχει τίτλο «I Am...», σαν αποτέλεσμα του πρόσφατου (ακριβώς περσινού) άλμπουμ της «I Am... Sasha Fierce».
Το «I Am... Sasha Fierce» κυκλοφόρησε πέρσι τον Νοέμβριο και είχε μερικά ευδιάκριτα –και αξιοπρόσεκτα– χαρακτηριστικά. Κατ’ αρχήν, είναι το καλύτερό της άλμπουμ μέχρι σήμερα. Μεστό, ώριμο, cantabile, φιλικό – και δείχνει (στο ακουστικό, κυρίως, μέρος του) ότι η Beyonce έχει πίσω της μια πλούσια παράδοση. Δεν έρχεται από το πουθενά, όπως οι περισσότερες σταρ (ή σταρλετίτσες) της ποπ. Από την άλλη, αν και έχει στάνταρ διάρκεια, κυκλοφόρησε σαν διπλό CD με τη λογική των δύο όψεων παλιού (καλού) βινίλιου. Πρώτη πλευρά: I Am. Δεύτερη πλευρά: Sasha Fierce...
Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα gimmick, καθώς η Beyonce μας «αποκαλύπτει» αρχικά την easy και cool πλευρά του εαυτού της και μετά το alter ego της, τη Sasha Fierce, την πιο άγρια, επιθετική, σεξουαλική (κ.λπ.) περσόνα της. Χοντρικά, η πρώτη είναι η πραγματική, ευαίσθητη, καθημερινή Beyonce, ενώ ο χαρακτήρας της Sasha είναι επιτηδευμένος και αφορά μόνο τη σκηνική της παρουσία. Συμπαθητική προσέγγιση – αλλά, ουσιαστικά, αδιάφορη! Αυτό που έχει σημασία για μας είναι ότι η Beyonce είναι καλλίφωνη και κούκλα! Αν δεν είναι αυτή σεξουάλα, τότε ποιες είναι; Οι ποπ τζατζόγριες; Το ότι παντρεύτηκε (τον Jay-Z), νοικοκυρεύτηκε και είναι οπαδός του Obama (νέες ιδέες!) δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταπιέσει (!) ψυχο-ιδεολογικά το appeal της...
Ήδη η Beyonce Knowles έχει μια αξιόλογη μουσική πορεία (και ως Destiny Child) και μια κάποια συνεπή κινηματογραφική παρουσία (είναι ο μόνος λόγος για να ξαναδεί κανείς τον remaked Pink Panther), καθώς και όλα όσα απαιτούνται από μια πετυχημένη και κορυφαία ποπ σταρ. Τα υψηλής αισθητικής ρούχα του Thierry Mugler, η άκρως επαγγελματική all-girls μπάντα των Suga Mamma και το εκπληκτικό σκηνογραφικό στήσιμο είναι τα λιγότερα που απαιτούνται από μια σταρ τέτοιου μεγέθους (γύρω στα 100.000.000 δίσκοι συνολικά, hit singles, No1 κ.ο.κ.). Το σημαντικότερο –για μας, πάντα– είναι ότι μπορεί να δίνει ένα τραγούδι σαν το «If I Were a Boy» ή να τραγουδάει (όταν θέλει!) σαν την Joan Baez. Ψιλά γράμματα, αλλά στις λεπτομέρειες είναι που κολλάμε...

ΓΕΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


"Κορυφώνεται η μάχη στη ΝΔ "

Οπλοστάσιο εντοπίστηκε σε αγροτική κατοικία στον Γοργοπόταμο Ρεθύμνου


Βαρύ οπλισμό σε αγροτική οικία στο δήμο Γεροποτάμου Ρεθύμνου εντόπισαν και κατέσχεσαν άνδρες της ΕΛ.ΑΣ το απόγευμα του Σαββάτου.
Ύστερα από αξιολόγηση πληροφοριών, άντρες της Ασφάλειας Ρεθύμνου, του τμήματος Περάματος και των ΤΑΕ, επιχείρησαν αιφνιδιαστικά στο δημοτικό διαμέρισμα Κυνηγιανά του δήμου Γεροποτάμου, όπου μέσα σε αγροτική οικία και αποθήκες εντόπισαν και κατέσχεσαν όπλα, σφαίρες και στρατιωτικό υλικό.
Στα χέρια της αστυνομίας περιήλθαν σειρήνες του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, δύο καλάσνικοφ, αυτόματα πυροβόλα όπλα, ένα τουφέκι Μ1, περίστροφα 22άρια και 45άρια, μία χειρομβοβίδα, 62 πυροκροτητές, γεμιστήρες πυροβόλων και περιστρόφων και 1.300 σφαίρες.
Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ συνέλαβαν δύο άνδρες, ηλικιών 24 και 21 ετών, ως κύριους κατόχους του συγκεκριμένου οπλισμού, ενώ τα όπλα θα αποσταλούν στα εργαστήρια της ΓΑΔΑ για περαιτέρω ελέγχους.

ΑΣΤΡΟ-ΒΡΕΦΟΣ


Για πρώτη φορά ο άνθρωπος καταφέρνει να δει ένα άστρο νετρονίου σε βρεφική ηλικία. Το άστρο, η ηλικία του οποίου υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνά τα 330 έτη, βρίσκεται στο κέντρο του σουπερνόβα Κασσιόπεια Α σε απόσταση 11 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς. Ο αστέρας νετρονίων σχηματίζεται από τη βαρυτική κατάρρευση ενός αστέρα μεγάλης μάζας μετά μία έκρηξη σουπερνόβα (υπερκαινοφανής) και είναι στην ουσία ο πυρήνας του άστρου που κατέρρευσε. Η πυκνότητα ενός άστρου νετρονίου είναι εξαιρετικά μεγάλη και σύμφωνα με τους επιστήμονες το υλικό που μπορούμε να συλλέξουμε από ένα τέτοιο σώμα με ένα κουταλάκι ζυγίζει πολλά εκατομμύρια τόνους! Η Κασσιόπεια Α είναι αντικείμενο παρατήρησης την τελευταία δεκαετία, και η ανακάλυψη του νεαρού αστέρα νετρονίου αναμένεται να βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση του φαινομένου των σουπερνόβα και του ρόλου που παίζουν στη ζωή του Σύμπαντος. Στη φωτογραφία εικονίζεται η Κασσιόπεια Α και με το βέλος υποδεικνύεται το νεαρό άστρο νετρονίου.

Σε θαλάσσια «καφέ» συχνάζει ο λευκός καρχαρίας


Oι πομποί που τοποθετήθηκαν σε εκατό λευκούς καρχαρίες για να παρακολουθείται η ζωή τους άρχισε ήδη να αποδίδει καρπούς. Ως σήμερα πιστευόταν ότι ο λευκός καρχαρίας είναι ένα απόλυτα μοναχικό ον, αλλά όπως αποδεικνύεται δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η ανάλυση των δεδομένων από ερευνητές του θαλάσσιου σταθμού Ηopkins, που ανήκει στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, αποκάλυψαν ότι το μεγάλο αρπακτικό των θαλασσών έχει και κοινωνική ζωή.

Οπως διαπιστώθηκε, οι λευκοί καρχαρίες έχουν δημιουργήσει σημεία συνάντησης σε διάφορες περιοχές των ωκεανών και συγκεντρώνονται εκεί κατά δεκάδες ή και εκατοντάδες. Το γεγονός ότι οι περιοχές αυτές είναι φτωχές σε θηράματα και τροφή για τους λευκούς καρχαρίες ξένισε τους ερευνητές, οι οποίοι προσπάθησαν να βρουν απάντηση στο μυστήριο. Οπως διαπίστωσαν, οι λευκοί καρχαρίες συγκεντρώνονται εκεί για λόγους αναπαραγωγής αλλά και για να κάνουν παρέα για κάποιες ημέρες του χρόνου. Οι επιστήμονες εντόπισαν μάλιστα μια από αυτές τις περιοχές που βρίσκεται στον Ειρηνικό Ωκεανό ανάμεσα στη Χαβάη και στο Μεξικό, την οποία ονόμασαν «Το καφέ του λευκού καρχαρία».

ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΑΝΙΑΤΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ Ο ιός του ΑΙDS έσωσε δύο επτάχρονα παιδιά


Δύο επτάχρονα αγόρια που έπασχαν από μια θανατηφόρο πάθηση του εγκεφάλου η οποία έγινε γνωστή πριν από περίπου δύο δεκαετίες μέσω της ταινίας «Λορέντζο» («Lorenzo΄s oil», 1992) σώθηκαν χάρη σε μια πρωτοποριακή γονιδιακή θεραπεία. Το νέο επίτευγμα αποκαθιστά τη φήμη της αμφισβητούμενης επί έτη γονιδιακής θεραπείας ανοίγοντας τον δρόμο για την αντιμετώπιση και άλλων ανίατων ασθενειών. Γιατροί στο Παρίσι εφήρμοσαν τη θεραπεία στα δύο αγόρια με αδρενολευκοδυστροφία (ΑLD) τα οποία δεν είχαν συγγένεια μεταξύ τους χρησιμοποιώντας ως «όχημα» μεταφοράς ενός γονιδίου στον οργανισμό τους τον ιό ΗΙV του ΑΙDS.
O ι δύο μικροί ασθενείς με ΑLD δεν μπορούσαν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, η οποία αποτελεί τη συμβατική θεραπεία για την αντιμετώπιση της κατάστασής τους, καθώς δεν βρίσκονταν συμβατοί δότες. Ετσι οι γιατροί στο Παρίσι δοκίμασαν μια διαφορετική τεχνική: αφαίρεσαν από τους δύο επτάχρονους αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα και εισήγαγαν σε αυτά ένα γονίδιο το οποίο παράγει μια ζωτικής σημασίας πρωτεΐνη, η οποία λείπει από τα άτομα με τη συγκεκριμένη διαταραχή. Η πρωτεΐνη που εμφανίζει έλλειψη στους ασθενείς με ΑLD ονομάζεται ΑΒCD1 και βοηθά στη διάσπαση αλυσίδων λιπαρών οξέων που σχηματίζονται στον εγκέφαλο. Η έλλειψη της πρωτεΐνης οδηγεί σε καταστροφή του περιβλήματος μυελίνης των νευρικών κυττάρων, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται βλάβες στη σκέψη αλλά και στην κινητικότητα.

Η χρήση του ιού ΗΙV για τη μεταφορά του υγιούς αντιγράφου του γονιδίου ήταν ασυνήθιστη, ωστόσο σύμφωνα με τους γάλλους επιστήμονες αποτελεί το «δυνατό χαρτί» της όλης διαδικασίας: ο συγκεκριμένος ιός εξασφαλίζει ότι το γονίδιο θα παραμείνει στα αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα των ασθενών για ολόκληρη τη ζωή τους, βοηθώντας στην ασταμάτητη παραγωγή μυελίνης.

Αδρενολευκοδυστροφία
Η νόσος ΑLD εκδηλώνεται συνήθως όταν ένα αγόρι είναι μεταξύ 4 και 10 ετών και συνοδεύεται από συμπτώματα όπως οι κακές επιδόσεις στο σχολείο, τα προβλήματα μνήμης, ακοής και όρασης, τα προβλήματα στην κινητικότητα και στον συντονισμό των κινήσεων. Συνήθως, αν δεν υπάρξει εγκαίρως θεραπεία που αφορά μεταμόσχευση μυελού των οστών, τα παιδιά πεθαίνουν προτού φθάσουν στην εφηβεία. Η ασθένεια θεωρείται κυρίως «ανδρική», αφού περνά στο αγόρι από το χρωμόσωμα Χ που κληρονομεί από τη μητέρα του. Τα κορίτσια δεν πλήττονται συνήθως από ΑLD, καθώς κληρονομούν δύο Χ χρωμοσώματα και το δεύτερο χρωμόσωμα φέρει φυσιολογικό γονίδιο. Σπανίως, η γενετική διαταραχή εμφανίζεται με ήπια μορφή και σε ενηλίκους.
Το μεγάλο πλεονέκτημα χρήσης του συγκεκριμένου ιού, ο οποίος ήταν αδρανοποιημένος με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προκαλέσει ασθένεια, είναι σύμφωνα με τους ειδικούς το γεγονός ότι έχει την ιδιότητα να ενσωματώνεται μονίμως μέσα στο DΝΑ των κυττάρων στα οποία εισέρχεται. Αυτό σημαίνει ότι το γονίδιο που «κουβαλά» μαζί του παραμένει στα αιμοποιητικά βλαστικά κύτταρα του ασθενούς εφ΄ όρου ζωής, όπως σημειώνουν οι ειδικοί του Εθνικού Ινστιτούτου για την Υγεία και την Ιατρική Ερευνα της Γαλλίας στην επιθεώρηση «Science».

Αντιμέτωπος με δύο κατηγορίες ο ιδιοκτήτης του μοιραίου ξενοδοχείου στο Πανόραμα


Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και για σωματική βλάβη από αμέλεια, άσκησε η εισαγγελέας εις βάρος του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, όπου έχασαν τη ζωή τους -από δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις- δύο νεαροί.
Μετά την άσκηση των διώξεων, ο 34χρονος επιχειρηματίας αφέθηκε ελεύθερος.
Η πρώτη κατηγορία αφορά το θάνατο των δύο νεαρών, ηλικιών 27 και 28 ετών, που βρέθηκαν σε διάστημα 24ωρων ωρών νεκροί σε ξεχωριστά δωμάτια του ξενοδοχείου.
Η δεύτερη κατηγορία αφορά την περίπτωση της αναισθησιολόγου-ενοίκου του ίδιου ξενοδοχείου, που αισθάνθηκε δυσφορία και έχασε τις αισθήσεις της.
Όπως έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές, η δικογραφία που υποβλήθηκε στην εισαγγελία, κρίθηκε «ημιτελής» και για αυτό αποφασίστηκε να επιστρέψει στο Α.Τ. Πανοράματος, που ανέλαβε την προανάκριση για την υπόθεση, ώστε να επισυναφθούν τόσο οι ιατροδικαστικές εκθέσεις, όσο και το πόρισμα των πραγματογνωμόνων, που είναι σε εξέλιξη.
Μετά τη συμπλήρωση της δικογραφίας, η Εισαγγελία Πρωτοδικών θα αποφασίσει είτε για την παραπομπή του κατηγορουμένου σε δικάσιμο, είτε για την παραγγελία τακτικής ανάκρισης.
Σε ό,τι αφορά την προανάκριση, ο 34χρονος εξέφρασε τη λύπη του για τους δύο τραγικούς θανάτους, τονίζοντας ότι δεν μπορούσε να προβλέψει τα συμβάντα.
Φέρεται δε να ισχυρίστηκε ότι οι τεχνικοί, που εγκατέστησαν πριν από τέσσερα χρόνια στο ξενοδοχείο τον καυστήρα φυσικού αερίου, τον διαβεβαίωσαν ότι δεν χρειάζεται να γίνεται ετήσια συντήρηση.
Συμπλήρωσε ότι απασχολεί στο ξενοδοχείο του δύο ειδικούς, που μεριμνούν για τεχνικά ζητήματα, τα οποία αφορούν τον εξοπλισμό της επιχείρησής του.
Τα επόμενο 24ωρα θα εκδοθεί απόφαση από τη Διεύθυνση Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας για την προσωρινή «σφράγιση» του ξενοδοχείου.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή λόγω Κλασικού Μαραθωνίου


Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν την Κυριακή λόγω του 27ου Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας.

Ο Κλασικός Μαραθώνιος θα διεξαχθεί την Κυριακή, κατά τις ώρες 9.00 έως 15.00, στη διαδρομή:

Λεωφόρος Μαραθώνος - Οδός Μαραθωνοδρόμων - Τύμβος Μαραθώνα - Οδός Μαραθωνοδρόμων - Λεωφόρος Μαραθώνος - Λεωφόρος Μεσογείων - Μιχαλακοπούλου - Φειδιππίδου - Βασιλίσσης Σοφίας - Ηρώδου Αττικού - Βασιλέως Κωνσταντίνου - Παναθηναϊκό Στάδιο.

Κατά μήκος της μαραθώνιας διαδρομής, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διακόπτεται σταδιακά, ενώ σε τμήματα όλων των ανωτέρω δρόμων θα απαγορεύεται η στάθμευση.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα αρχίσουν να τίθενται σε ισχύ από τις 7 το πρωί και από τη Λεωφόρο Μαραθώνος, ενώ η κυκλοφορία θα αποκατασταθεί μετά τις 15.30.

Λόγω της διεξαγωγής του Κλασικού Μαραθωνίου, τροποποιήσεις σε δρομολόγια αστικών λεωφορείων, τρόλεϊ και τραμ ανακοίνωσε και ο ΟΑΣΑ.