Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Τι χρειάζεται για την σωστή ανάπτυξη ένα παιδί

Γράφει ο καθηγητής φυσικής αγωγής Σταύρος Λιλόγλου
Ασβέστιο:χτίζει γερά κόκαλα και δόντια,προάγει την υγιήλειτουργίατων νεύρων και τωνμυών, βοηθά στην πήξη του αίματος,και βοηθά τον οργανισμό μετατροπή της τροφής σε ενέργεια.
Απαραίτητα λιπαρά οξέα (EFAs): Ρυθμίζει το νευρικό σύστημα, Ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα, και βοηθούν το σώμα να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά. Δίνει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και της όρασης.
Σίδηρος: Σημαντικό για
την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης,της μεταφοράς οξυγόνου κόκκινης χρωστικής στο αίμα, και της μυοσφαιρίνης, μια χρωστική ουσία που αποθηκεύει οξυγόνο στους μυς. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει αναιμία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σεκόπωση, αδυναμία, και ευερεθιστότητα.
Μαγνήσιο: Διατηρεί τα κόκαλα δυνατά και τον καρδιακό ρυθμό σταθερό, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στη διατήρηση λειτουργία μυών και νεύρων.
Κάλιο: Λειτουργεί με νάτριο για τον έλεγχο του υδατικού ισοζυγίου του σώματος, που βοηθά στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης. Βοηθά με τη λειτουργία των μυών και του καρδιακού ρυθμού και, κατά τα επόμενα χρόνια, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο από πέτρες στα νεφρά και την οστεοπόρωση.
Βιταμίνη Α: Παίζει σημαντικό ρόλο στην όραση και την ανάπτυξη των οστών. Βοηθά στην προστασία του οργανισμού από λοιμώξεις, προάγει την υγεία και την ανάπτυξη των κυττάρων και των ιστών του σώματος,συμπεριλαμβανομένου του μαλλιά, τα νύχια και το δέρμα.
Βιταμίνη C: Βοηθάει στην μορφή και επισκευή ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οστά και τους ιστούς, βοηθά να κρατήσει τα ούλα του παιδιού σας υγιή και ενδυναμώνει τα αιμοφόρα αγγεία, ελαχιστοποιώντας μώλωπες, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και κρατά λοιμώξεις στον κόλπο.Επίσης, βοηθά το σώμα να απορροφήσει το σίδηρο από πλούσια σε σίδηρο.
Βιταμίνη D: Βοηθά το σώμα να απορροφήσει μέταλλα όπως το ασβέστιο και χτίζει γερά δόντια και οστά. Απαραίτητο για την επίτευξη του αναπτυξιακού δυναμικού και τη μέγιστη οστική μάζα. Επίσης, λειτουργεί ως μια ορμόνη με τους ρόλους στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, την παραγωγή ινσουλίνης, και τη ρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης.
Βιταμίνη Ε: Περιορίζει την παραγωγή ελευθέρων ριζών, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα. Σημαντικό για την επισκευή του DNA, καθώς και άλλων μεταβολικών διεργασιών.
Ψευδάργυρος: χρειάζονται περισσότερα από 70 ένζυμα πουβοηθούν την πέψη και τον μεταβολισμό, και είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανάπτυξη.
Από το http://www.pireasnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: