Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Ο μεταλλωρύχος που έτρεξε στον... μαραθώνιο

Τυλιγμένος με τη σημαία της Χιλής και ενώ τραγούδια του αγαπημένου του Ελβις Πρίσλεϊ ακούγονταν από τα ηχεία, ο Εντισον Πένια κατάφερε να τερματίσει στον διεθνή μαραθώνιο της Νέας Υόρκης επιτυγχάνοντας έναν προσωπικό άθλο. Κάλυψε τα 42 χιλιόμετρα της διαδρομής άλλες φορές τρέχοντας, άλλες περπατώντας και άλλες... κουτσαίνοντας, με το πρόσωπο παραμορφωμένο από τον πόνο, καθώς το πόδι του ήταν τραυματισμένο.
Ήθελε όμως να τερματίσει και τα κατάφερε, όπως ένα μήνα πριν είχε καταφέρει να βγει ζωντανός από έναν άλλο μαραθώνιο, αυτόν της παραμονής για μήνες μέσα στο σκοτάδι, κάτω από το έδαφος, στα έγκατα της γης. Βλέπετε, ο Πένια είναι ένας από τους 33 μεταλλωρύχους από τη Χιλή που διασώθηκαν μετά από εκείνη την μαραθώνια διαδικασία απεγκλωβισμού τους, που ξεκίνησε τον Αύγουστο.



«Ετρεξα γιατί θέλω να εμπνεύσω και άλλους ανθρώπους να βρουν τη δύναμη να ξεπεράσουν ό,τι τους πονάει» τόνισε μετά την επιτυχία του. Ο χρόνος του Πένια ήταν πέντε ώρες, 40 λεπτά και 51 δευτερόλεπτα, υπερδιπλάσιος από αυτόν που χρειάστηκε ο νικητής. Με αυτόν, όμως, έδειξε ότι η δύναμη της θέλησης μπορεί να υπερνικήσει κάθε δυσκολία.



Όπως γίνεται αντιληπτό, ο Πένια ήταν ο σταρ του αγώνα και έκλεψε την δόξα ακόμα και από τους νικητές. Οταν οι αμερικανοί διοργανωτές έμαθαν για την προπόνηση του Πένια όσο βρισκόταν εγκλωβισμένος στο ορυχείο, αποφάσισαν να τον καλέσουν να παρακολουθήσει τον μαραθώνιο της Νέας Υόρκης ως επίσημος προσκεκλημένος. Εκείνος όμως τους είπε ότι θέλει να τρέξει για να αποδείξει στον εαυτό του και στον κόσμο ότι για ακόμη μία φορά «μπορεί να τα καταφέρει».



Σακούλες με πάγο τύλιγαν τα πρησμένα γόνατά του καθώς υποφέροντας από τον πόνο κάλυπτε το δεύτερο μισό της διαδρομής. «Σε αυτόν τον μαραθώνιο πάλεψα» δήλωσε ο Πένια μετά τον τερματισμό του. Και εξήγησε: «Πάλεψα με τον εαυτό μου, πάλεψα με τον πόνο μου, αλλά έφθασα στη γραμμή του τερματισμού. Και αυτό είναι που μετράει για μένα». Αυτή ήταν που μέτραγε και για τους χιλιάδες ανθρώπους που μαζεύτηκαν για να τον χειροκροτήσουν στην διάρκεια της διαδρομής.



Kρίμα που δεν το σκέφτηκαν πριν τους νεοϋορκέζους οι δικοί μας, να τον βλέπαμε να τρέχει στον κλασικό μαραθώνιο της Αθήνας, δίπλα – δίπλα με τον Γιώργο Παπανδρέου...
πηγη:star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: