Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Τσουχτερό επιτόκιο στην έκδοση εντόκων γραμματίων

Με τσουχτερό επιτόκιο υπερκαλύφθηκε την Τρίτη η έκδοση εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας.
Το ελληνικό δημόσιο άντλησε 390 εκ. ευρώ με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,82% από 4,54% ένα μήνα πριν.Υποβλήθηκαν συνολικά προσφορές ύψους 1,544 δισεκατομμυρίων ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό των 300 εκ.ευρώ κατά 5,15 φορές. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η... Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 90 εκατομμυρίων Ευρώ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010, στις 12μ.μ. Σημειώνεται ότι δεν δόθηκε προμήθεια.

Αυξάνονται οι πιέσεις

Στο μεταξύ, αυξάνεται η πίεση στα ομόλογα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, τα επιτόκια των οποίων κινούνται καθημερινά σε υψηλότερα επίπεδα μετά από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 29 Οκτωβρίου για τη δημιουργία Μόνιμου Μηχανισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων από το 2013. Το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου αναφοράς της Ιρλανδίας ξεπέρασε το 8%, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο της Ιρλανδίας πλησίασε στο 7%.

Η ένταση επηρεάζει και το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, το οποίο "σκαρφάλωσε" προς τις 920 μονάδες βάσης (9,2 εκατοστιαίες μονάδες), μετά την υποχώρηση τη Δευτέρα κάτω από τις 900 μονάδες βάσης.

"Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία θα χρειαστούν τελικά βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο", δήλωσε στο διεθνές πρακτορείο Bloomberg ο επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της Goldman Sachs Έρικ Νίλσεν, προσθέτοντας: "Το κόστος χρηματοδότησής τους τώρα είναι σαφώς μη διατηρήσιμο".

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, πολλοί άνθρωποι της αγοράς θεωρούν όλο και πιο πιθανή μία αναδιάρθρωση του χρέους ή χρεοκοπία της Ελλάδας.

Σύμφωνα με άλλο άρθρο του Bloomberg, η κατάσταση στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα θα γίνει πιο δύσκολη, αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσει να περιορίσει τη χρηματοδότησή της προς τις τράπεζες τους, την οποία χρειάζονται λόγω της δυσχέρειας πρόσβασής τους στη διατραπεζική αγορά.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι η κατάσταση στις αγορές ομολόγων έγινε πολύ δύσκολη μετά από την απόφαση των "27" να εγκρίνουν τη γερμανική πρόταση για αναδιάρθρωση του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης που θα αντιμετωπίζουν από το 2013 προβλήματα χρηματοδότησης, στο κόστος της οποίας θα συμμετέχουν και οι ιδιώτες.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: