Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

ΣΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙΣ ΤΟ ΣΩΣΤΟ.....ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ!!


Οι αρχές του Ισραήλ άρχισαν την απέλαση 250 ξένων συλληφθέντων ακτιβιστών που μετείχαν στην νηοπομπή ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα, μεταδίδει το ραδιόφωνο του Ισραηλινού στρατού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του σταθμού, περίπου 120 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Αλγερινοί και Ινδονήσιοι, θα μεταφερθούν στην μεθόριο με την Ιορδανία, ενώ 60 Τούρκοι στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.

Οι ακτιβιστές δεσμεύτηκαν εκ νέου να συνεχίσουν την προσπάθειά τους να σπάσουν τον Ισραηλινό αποκλεισμό στον Παλαιστινιακό θύλακα και να παραδώσουν τα φορτία που μετέφεραν στη Γάζα τις επόμενες ημέρες.

"Όλοι οι ξένοι που επέβαιναν στο στόλο και συνελήφθησαν θα απελαθούν", ανέφερε ανακοινωθέν του γραφείου του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο οποίο διευκρινίστηκε ότι η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 48 ώρες.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Ερντογάν
Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε ότι το Ισραήλ "χάνει τον μοναδικό του φίλο" στην περιοχή, την Τουρκία.

"Το Ισραήλ κινδυνεύει να χάσει τον μοναδικό του φίλο στην περιοχή ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στην περιφερειακή ειρήνη", είπε ο Ερντογάν στον πρόεδρο των ΗΠΑ, αναφέρει η ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε στο διαδίκτυο.

Ο κ. Ερντογάν, του οποίου η κυβέρνηση ανανέωσε τις σχέσεις της χώρας του με τον αραβικό κόσμο, δήλωσε ότι το Ισραήλ θα καταλάβει στη Μέση Ανατολή μια θέση που "θα εξαρτηθεί από τις μελλοντικές του ενέργειες", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ στη διεξαγωγή "αξιόπιστης, αντικειμενικής και διαφανούς έρευνας" για το πώς διαδραματίστηκε η τραγωδία, ενώ επέμεινε σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, στη "σημασία να βρεθούν καλύτεροι τρόποι ώστε να προωθηθεί μια ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας χωρίς να υπονομευτεί η ασφάλεια του Ισραήλ".

Εντάθηκαν οι πιέσεις για απελευθέρωση
Η διεθνής πίεση προς το Ισραήλ να απελευθερώσει τους συλληφθέντες εντάθηκε, με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να καλεί οι πολίτες που επέβαιναν στα πλοία να απελευθερωθούν και η ανθρωπιστική βοήθεια να μεταφερθεί στη Γάζα.

Στο στολίσκο των έξι πλοίων επέβαιναν 682 επιβάτες από 42 χώρες.

Ο Πιερ Βετάχ, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, δήλωσε ότι η οργάνωση ερευνά την κατάσταση στην οποία βρίσκονται όσοι τραυματίστηκαν και όσοι συνελήφθησαν από τον Ισραηλινό στρατό.

Η απόφαση του Ισραήλ σημειώνεται μετά από δυο ημέρες σκληρών διεθνών επικρίσεων.

Μόλις μερικές ώρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός Νετανιάχου είχε αναφερθεί σε ορισμένους από τους συμμετέχοντες στη νηοπομπή μιλώντας για "τρομοκράτες οπλισμένους με τσεκούρια, μαχαίρια, ρόπαλα, και παρόμοια" όπλα.

Η Γκρέτα Μπερλίν του Κινήματος Ελεύθερη Γάζα δήλωσε ότι η προσπάθεια να σπάσει ο Ισραηλινός αποκλεισμός θα συνεχιστεί. "Γνωρίζαμε τους κινδύνους και θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε τις αποστολές αυτών των στόλων", δήλωσε.

Την απομόνωση του Ισραήλ, πρότεινε μιλώντας στο ΣΚΑΪ, ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ρίτσαρντ Φοξ. Όπως είπε ο ΟΗΕ δεν έχει την δυνατότητα να επιβάλει τη διεθνή νομοθεσία.
ΠΗΓΗ:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: