Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

Αυτοκτονίες στο Ιντερνετ!!! Προαναγγελθείσες απόπειρες εμπόδισε η ΕΛ.ΑΣ ...


Έξι απόπειρες αυτοκτονίας κατάφερε να εμποδίσει, μέσα σε ένα εξάμηνο, το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, το πρώτο εξάμηνο του 2010 εντοπίστηκαν έξι ενήλικοι ημεδαποί, χρήστες του Διαδικτύου, οι οποίοι είχαν εκδηλώσει πρόθεση αυτοκτονίας.
Οι παραπάνω, σε διαφορετικούς χρόνους και τόπους, είτε συνομιλούσαν σε εικονικά δωμάτια επικοινωνίας κοινής θέασης (chatrooms-msn) είτε ανέγραφαν σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (forum) την πρόθεση τους να αυτοκτονήσουν, καθώς αντιμετώπιζαν ψυχολογικά προβλήματα λόγω διαφόρων καταστάσεων.
Μετά από μελέτη και αξιολόγηση αυτών των μηνυμάτων αλλά και των ψευδωνύμων (nicknames) των χρηστών του Διαδικτύου, που ήθελαν να δώσουν τέλος στην ζωή τους, εντοπίσθηκαν ψηφιακά τα ηλεκτρονικά τους ίχνη .
Σε μία από τις περιπτώσεις ένα από τα παραπάνω άτομα, κατά τη χρονική στιγμή που συνομιλούσε σε chat room, παρουσίασε έντονα ψυχολογικά συμπτώματα και μετά τον εντοπισμό του από την Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος μεταφέρθηκε σε Κρατικό Νοσοκομείο ψυχικών νοσημάτων, για παροχή ιατρικής βοήθειας, ενώ σε άλλη περίπτωση άλλο άτομο μετά την ανάρτηση σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης μηνύματος απόγνωσης εγκατέλειψε την οικία του προς άγνωστη κατεύθυνση, όπου μόλις εντοπίσθηκε αποκάλυψε ότι ο λόγος της φυγής του ήταν για να εξεύρει ανώδυνο και ασφαλή τρόπο αυτοκτονίας.
Οι υποθέσεις διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ κλήθηκαν ψυχολόγοι με σκοπό να διερευνήσουν επιστημονικά τα μηνύματα απόγνωσης και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις οικογένειες που το επιθυμούσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: