Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Τα έβαλε με τις τράπεζες ο Τρισέ


Ξεσπάθωσε για τις τράπεζες με αφορμή τη συμπεριφορά τους μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet, με συνέντευξή του που δημοσιεύει την Κυριακή η γερμανική εφημερίδα «Die Welt».
Ο κεντρικός τραπεζίτης υποστηρίζει ότι «όλες οι τράπεζες θα είχαν εξαφανιστεί εάν δεν τις είχαμε σώσει» και προσθέτει ότι «αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε».
Αναφέρει μάλιστα ότι «είναι ακατανόητο για τους διευθύνοντες να σκέφτονται ότι μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν (τις τράπεζες) με τον ίδιο τρόπο που λειτουργούσαν πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008».
Στο στόχαστρό του ο κεντρικός τραπεζίτης βάζει και τις υπερβολικές αμοιβές, τα πριμ και τη νοοτροπία της αύξησης των κερδών σε μικρό διάστημα, στοιχεία που όπως λέει δεν συμβαδίζουν με την πραγματική οικονομία.
Τέλος υπεραμύνεται της απόφασης που πήρε η ΕΚΤ, τον Μάιο, να αγοράσει ομόλογα χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.
Αφήνει όμως αιχμές και για τον γαλλογερμανικό άξονα, υποστηρίζοντας ότι οι κυβερνήσεις του Παρισιού και του Βερολίνου ευθύνονται για την κρίση χρέους της ευρωζώνης, η οποία προκλήθηκε επειδή Γαλλία και Γερμανία παραβίαζαν το Σύμφωνο Σταθερότητας το 2004.
πηγη:star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: