Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Με δόσεις στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο


Χωρίς τις ρυθμίσεις που αφορούν τα εργασιακά κατατέθηκε στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ δεν κατατέθηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Δημοσίου, αφού πρώτα θα πρέπει να αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο.

Παρουσιάζοντας τις νέες αρχές ου ασφαλιστικού νομοσχεδίου στο υπουργικό συμβούλιο ο Γ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «σημαντική απόφαση, με στόχο την εμπέδωση του κλίματος σιγουριάς, ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Επιπλέον, κατέστησε σαφές ότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και ο ίδιος θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την αναπλήρωση και τη βελτίωση της θέσης του συνταξιούχου, καθώς θα καλυτερεύει η δημοσιονομική κατάσταση και η οικονομία.

Ειδικότερα, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το νέο ασφαλιστικό θα πρέπει να είναι βιώσιμο και σημείωσε ότι ακόμα και εάν δεν υπήρχε το μνημόνιο, οι τομές θα έπρεπε να γίνουν, ορισμένες από αυτές με πιο γρήγορο ρυθμό σήμερα, έστω και αν ορισμένες αποφάσεις είναι πιο επώδυνες για κάποια κοινωνικά στρώματα.

Ακόμα, ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης, ενώ επεσήμανε την απουσία ενός αρθρωμένου και οργανωμένου προνοιακού συστήματος, ανακοινώνοντας ότι πολύ σύντομα θα προχωρήσει η ουσιαστική οργάνωση ενός τέτοιου συστήματος.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης για το θέμα αυτό, είπε ο πρωθυπουργός, θα παρουσιαστούν πιθανότατα στις αρχές του φθινοπώρου.

Αναφερόμενος τέλος στα εργασιακά, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει μία ελπίδα οι κοινωνικοί φορείς να βρουν σημεία επαφής κατά τη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων - ενδεχομένως και συμφωνίες- οι οποίες θα καλύπτουν τόσο τα εργασιακά όσο και τα μισθολογικά ώστε να υπάρξει μια συλλογική σύμβαση για τα επόμενα έτη.

«Η κυβέρνηση, κατέληξε ο κ. Παπανδρέου εφόσον υπάρξουν παρόμοιες συμφωνίες, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται στο πλαίσιο του μνημονίου, θα τις υιοθετήσει και θα τις περιλάβει στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει».

Γι΄αυτό και δίνει ένα περιθώριο χρόνου προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων πριν κατατεθεί το νομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί πολύ νωρίτερα από το Σεπτέμβριο.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: