Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Διάτρητο το σύστημα ασφαλείας


Υπολείμματα μπαταρίας, καλωδίου, μετάλλου και χαρτί περιτυλίγματος εντοπίστηκαν – σύμφωνα με πληροφορίες – στον τόπο του τρομοκρατικού χτυπήματος, στον 7ο όροφο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής εκτιμούν ότι η βόμβα-παγίδα ήταν μέσα σε κουτί μικρών διαστάσεων ίσως από μπισκότα με χάρτινη συσκευασία και η εκρηκτική ύλη ήταν ποσότητα κάτω από μισό κιλό.

Η συνδεσμολογία και ολόκληρη η κατασκευή αποσκοπούσε στο να σκοτώσει όποιον άνοιγε το δέμα. Θεωρείται βέβαιο ότι ο προορισμός του παγιδευμένου δέματος ήταν ο ίδιος ο υπουργός, αλλά το άνοιξε ο υπασπιστής του, όπως έκανε με όλη την αλληλογραφία, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί αυτός.

Τα υπολείμματα που εντοπίστηκαν μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια προκειμένου να εξεταστεί η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε.

Το είδος της εκρηκτικής ύλης δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, δεδομένου ότι ο μηχανισμός εξαϋλώθηκε από την έκρηξη, αλλά εκτιμάται ότι επρόκειτο για "αργό' εκρηκτικό, όπως είναι η πυρίτιδα με λίγη ποσότητα αμμωνίας. Επειδή τέτοιος μηχανισμός δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής ερευνούν και το ενδεχόμενο να κατασκευάσθηκε στο εξωτερικό ή από άνθρωπο που έχει αποκτήσει εμπειρία σε αυτό τον τομέα.

Ωστόσο, πολλά είναι τα ερωτήματα για το πώς έφθασε ο μηχανισμός στο γραφείο του κ. Χρυσοχοΐδη χωρίς να εντοπιστεί, ενώ έχει διαταχθεί κατεπείγουσα ένορκη διοικητική εξέταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δέματα ή επιστολές που φθάνουν ταχυδρομικώς στο υπουργείο δεν ελέγχονται καθώς δεν υπάρχει μηχάνημα.

Επίσης οι ανιχνευτές μετάλλων που βρίσκονται στο ισόγειο του κτιρίου δεν ανιχνεύουν εκρηκτικές ύλες.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Αθανάσιος Κοκκαλάκης, υποστήριξε μέσω του ΣΚΑΪ ότι το σύστημα ανίχνευσης εκρηκτικών λειτουργεί κανονικά και άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα, λέγοντας: «Δε θέλω να πιστέψω ότι υπάρχει άνθρωπος που βοήθησε από μέσα».

Καταδίκη

«Χθες γίναμε μάρτυρες τυφλής και απάνθρωπης βίας» ανέφερε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. «Είμαι βέβαιος ότι το σύνολο της κοινωνίας μας εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την εγκληματική αυτή ενέργεια. Την ώρα που ο λαός μας δίνει καθημερινή μάχη για να ορθοποδήσει η χώρα και να αποκτήσει αξιοπιστία, άνανδροι και κρυπτόμενοι δολοφόνοι, θέλουν να χτυπήσουν την κοινωνική ειρήνη και την ομαλότητα. Θα αποτύχουν γιατί έχουν απέναντί τους ολόκληρη την κοινωνία».
Την «αυτονόητη αγανάκτηση και θλίψη» της εξέφρασε και η Αλέκα Παπαρήγα. «Ψάξτε πραγματικά από πού ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία και χτυπήστε αλύπητα αυτούς που την έκαναν. Τους αξίζει. Μην διανοηθείτε ωστόσο να μπλέξετε το ζήτημα αυτό με τις λαϊκές κινητοποιήσεις» προειδοποίησε η γγ του ΚΚΕ.

Θλίψη για τον θάνατο ενός «άξιου αξιωματικού και καλού οικογενειάρχη» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας διέκρινε στόχευση αποπροσανατολισμού του λαού πίσω απ’ τη δολοφονία.

"Σε αυτές τις σκληρές ώρες τέτοια οδυνηρά γεγονότα θα πρέπει να μας φέρουν πιο κοντά στο ομόψυχο και όμαιμο του Γένους μας. Η Εκκλησία είναι δίπλα στον ανθρώπινο πόνο και προσευχή Της είναι η ειρήνη και γαλήνη στην κοινωνία μας", αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου.

Αναφορά στο χτύπημα που δέχθηκε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με θύμα τον υπασπιστή του υπουργού Γ. Βασιλάκη περιείχαν οι ομιλίες του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δ. Δρούτσα και του υφυπουργού Εξωτερικών Σ. Κουβέλη, κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων του ΟΣΕΠ, στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας.

«Οι δολοφόνοι θα συλληφθούν και θα λογοδοτήσουν, για την άνανδρη δολοφονία», είπε ο κ. Δρούτσας και πρόσθεσε ότι «η κοινωνία μας πρέπει να αμυνθεί και θα το κάνει, ενωμένη και με αποφασιστικότητα».

«Όταν αυτή η χώρα κάνει μια προσπάθεια για να σταθεί στα πόδια της, πιστεύω ότι οποιοσδήποτε τη δυσφημεί είναι εχθρός του κάθε Έλληνα που σφίγγει το ζωνάρι για να βοηθήσει την Ελλάδα», δήλωσε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κουβέλης.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: