Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

ΚΛΕΙΣΤΗ ΜΗΛΟΠΙΤΑ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΥΔΙΑ




ΥΛΙΚΑ... ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
125 γρ. αλεύρι
150 γρ. μαύρη ζάχαρη
150 γρ. αμύγδαλο τριμμένο σε σκόνη
1 αυγό
100 γρ. βούτυρο
1 σφηνάκι μαύρο ρούμι
1 σφηνάκι νερό
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα αλάτι

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
1 κιλό μήλα (καθαρό βάρος) καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές φέτες
100 γρ. ξανθές σταφίδες
100 γρ. καρύδια
1 κουτ. του γλυκού τζίντζερ φρέσκο τριμμένο
μαύρη ζάχαρη για το πασπάλισμα

ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη σκόνη αμυγδάλου για 3 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε το αυγό. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε το αλεύρι, το νερό, το ρούμι, την κανέλα και το αλάτι. Κάνουμε καλή ομογενοποίηση και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον.

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
Ανοίγουμε τη μισή ζύμη σε φύλλο πάχους 1 εκ. Την τοποθετούμε σε ένα τσέρκι ή σε ένα ταψί διαμέτρου 20-22 εκ., αφού έχουμε στρώσει ένα φύλλο λαδόκολλας στο κάτω μέρος του (για να ξεκολλήσει πιο εύκολα). Ανακατεύουμε τα κομμένα μήλα με τις σταφίδες, τα καρύδια και το τζίντζερ. Απλώνουμε το μίγμα πάνω από τη ζύμη και το καλύπτουμε με το δεύτερο φύλλο που έχουμε ανοίξει με την υπόλοιπη ζύμη σε πάχος 1 εκ. Πασπαλίζουμε με τη μαύρη ζάχαρη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC για 1 ώρα. Αφήνουμε να κρυώσει και αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα. Εάν είναι σε ταψί, ξεκολλάμε τη λαδόκολλα. Εάν είναι σε τσέρκι, το τραβάμε προς τα πάνω και ξεφορμάρουμε.

http://www.megatv.com/glykesalximies/default.asp?catid=21929&subid=2&pubid=4359742

Δεν υπάρχουν σχόλια: