Κυριακή, 10 Ιουλίου 2011

Αρνάκι με κρούστα από αμυγδαλα και πετιμέζι...του Δημήτρη Σκαρμούτσου




Μια εναλλακτική πρόταση για το αγαπημένο αρνάκι με κρούστα από αμύγδαλα και γλύκα από πετιμέζι...

Υλικά:
• 1 μπουτάκι ή 1 σπάλα αρνιού
• 6 φέτες ψωμί του τοστ
• μισό φλιτζάνι αμυγδαλα καβουρδισμενα
• 3 κουτ. της σούπας πετιμέζι
• 4 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
• ½ ματσάκι μαϊντανός
• αλάτι, πιπέρι
• 2 φλιτζάνια λευκό κρασί για το ψήσιμο
για την σάλτσα:
• 1 φλιτζάνι λευκό κρασί (μοσχοφίλερο)
• 3 κουτ. της σούπας μέλι
• 2 κουταλιες μουσταρδα
• 2 κουτ. της σούπας
• 2 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου δυόσμου

Εκτέλεση:
Αλατοπιπερώνετε το κρέας και το βάζετε με τα 2 φλιτζάνια κρασί σε ένα ταψί. Το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και το ψήνετε στους 200ο C για με 1 – 1 ½ ώρα ανάλογα με το κομμάτι.

Βγάζετε το κρέας από τον φούρνο και ετοιμάζετε την κρούστα. Τρίβετε στο μπλέντερ ή το πολυμίξερ το ψωμί με τα αμυγδαλα και τον μαϊντανό και ανακατεύετε το μείγμα με το ελαιόλαδο και το πετιμέζι.

Απλώνετε το μείγμα του ψωμιού στο αρνι πατώντας απαλά με το χέρι για να κολλήσει και ξαναβάζετε το κρέας στον φούρνο. Το ψήνετε στους 200ο C άλλα 15 – 20 λεπτά.

Για την σάλτσα: Βάζετε σε μία μικρή κατσαρόλα το μέλι σε δυνατή φωτιά και μόλις αρχίσει να σκουραίνει, προσθέτετε το κρασί, την μουστάρδα και τον ζωμό. Αφήνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μείνει περίπου η μισή ποσότητα της σάλτσας και προσθέτετε τον δυόσμο και την μουστάρδα.

Σερβίρετε ολόκληρο το κομμάτι του κρέατος με τα λαχανικά και την σάλτσα.



http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.koyzina&id=7783

Δεν υπάρχουν σχόλια: