Τρίτη, 14 Ιουνίου 2011

Στο Μαυροβούνιο εντοπίστηκε σπάνιο είδος πεταλούδαςΕρευνητές από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Σάλτζμπουργκ ανακάλυψαν ένα σπάνιο τύπο πεταλούδας που κινδυνεύει με εξαφάνιση, στο όρος... Γκόλιγια στο Μαυροβούνιο. Η πεταλούδα αυτή θεωρείται «ο δεινόσαυρος των πεταλούδων», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Βιέστι» της Ποντγκόριτσας.


Πρόκειται για ένα από τα τέσσερα είδη πεταλούδας που υπάρχουν μόνο στο Μαυροβούνιο, ανέφερε ο Μίκαελ Κουρτζ, μέλος της αυστριακής αποστολής.


«Είναι αρχαϊκό είδος, το οποίο εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον στο οποίο ζει, οπότε θα ήταν έγκλημα κατά της επιστήμης πιθανή οικολογική μόλυνση», τόνισε ο Αυστριακός επιστήμονας.


Οι ερευνητές μέσα σε τέσσερις ημέρες παραμονής στην ορεινή περιοχή κοντά στο δήμο Νίκσιτς εντόπισαν και κατέγραψαν ενδιαφέροντα είδη του ζωικού και φυτικού βασιλείου.


Ο στρατός του Μαυροβουνίου το 2010 κατέστρεψε στο όρος Γκόλιγια μεγάλες ποσότητες πλεονάζοντος οπλισμού, παρά τις διαμαρτυρίες κατοίκων και ακτιβιστών για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο μικροβιολόγος Λάσλο Χόρβατ, ο οποίος ήταν μέλος επιστημονικής αποστολής που επισκέφθηκε πέρσι την περιοχή, ανέφερε ότι το όρος Γκόλιγια πρέπει να προστατευθεί και απηύθυνε έκκληση στους αρμόδιους να διαφυλάξουν το περιβάλλον και τα σπάνια είδη φυτών και ζώων.

http://www.newsbomb.gr/energeia-periballon/story/59318/sto-mayroboynio-entopisthke-spanio-eidos-petaloydas

Δεν υπάρχουν σχόλια: