Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Economist: Καιρός για αναδιάρθρωση

Άμεση αναδιάρθρωση των χρεών αρχικά της Ελλάδας, και στη συνέχεια της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, προτείνει ο EconomistΣύμφωνα με το βρετανικό οικονομικό και πολιτικό περιοδικό, η ευρωπαϊκή στρατηγική της διάσωσης των ασθενών οικονομικών της περιφέρειας της ευρωζώνης έχει αποτύχει, καθώς οι επενδυτές γίνονται περισσότερο νευρικοί.
Ως επιχειρήματα υπέρ του εναλλακτικού σχεδίου της αναδιάρθρωσης, ο Economist αναφέρει ότι «η μόνιμη μεταφορά κεφαλαίων από τις πλουσιότερες χώρες προς την περιφέρεια δεν είναι πολιτικά αποδεκτή, οι κίνδυνοι από την αναδιάρθρωση έχουν ελαχιστοποιηθεί οχτώ μήνες μετά τη διάσωση της Ελλάδας, η περαιτέρω καθυστέρηση θα επιβαρύνει δημοσιονομικά ακόμα περισσότερο χώρες όπως η Ελλάδα, αλλά και τους επενδυτές και τους φορολογούμενους».
Συγκεκριμένα για την ελληνική περίπτωση, ο συντάκτης του άρθρου αναφέρει ότι η αναδιάρθρωση θα πρέπει να εξαλείψει έως και το μισό δημόσιο χρέος της χώρας για να μπει η οικονομία σε μία βιώσιμη οδό.
Αν δεν γίνει αναδιάρθρωση, ο Economist προβλέπει δημόσιο χρέος της τάξεως του 165% του ΑΕΠ το 2015 στην Ελλάδα και ανάγκη μιας πενταετίας φορολογικών αυξήσεων και περικοπών δαπανών για να επιτευχθεί πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα.

πηγη:http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=9326&categories_id=69

Δεν υπάρχουν σχόλια: