Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Νόμιμη η χρήση twitter στα δικαστήρια


Απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Μ. Βρετανίας

Όπως θα περίμενε κανείς, οι δικαστικές περιπέτειες του Julian Assange βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί δημοσιογράφοι να κάνουν εκτεταμένη χρήση του Twitter κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ακρόασης.

Αυτό, όμως, δεν άρεσε σε έναν δικαστή, ο οποίος απαγόρευσε τη χρήση φορητών συσκευών μέσα στην αίθουσα. Τελικά, το θέμα πήγε στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έκρινε ότι η μετάδοση των εξελίξεων μέσω Twitter είναι σύννομη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο δικαστής, "η χρήση σύγχρονου και αθόρυβου εξοπλισμού που δεν παρεμβαίνει στην ακροαματική διαδικασία και έχει ως στόχο την ειδησεογραφική κάλυψη δεν επηρεάζει την απονομή δικαιοσύνης". Ο δικαστής, πάντως, είπε ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε δικαστηρίου να περιορίσει τη χρήση αυτών των συσκευών μόνο στους δημοσιογράφους, αποκλείοντας τους απλούς πολίτες που βρίσκονται στο ακροατήριο.

Η Μεγάλη Βρετανία έχει πολύ αυστηρούς κανόνες για την κάλυψη των ακροαματικών διαδικασιών. Η τηλεοπτική κάλυψη και οι φωτογραφίες απαγορεύονται ρητά, ενώ η ηχογράφηση επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

πηγή: pcmagazine
πηγη:www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: