Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Το ψηφιακό βιβλίο στην εκπαίδευση


Πρωτιά Κύπριων ερευνητών σε διαγωνισμό του Πανεπιστημίου Πατρών

Υποψήφιοι διδάκτορες του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και μεταπτυχιακοί ερευνητές στο Ερευνητικό Κέντρο Ευφυών Συστημάτων και Δικτύων «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου κατέκτησαν την πρώτη θέση στο διαγωνισμό ιδεών «Σχεδιασμός Ψηφιακού Αναγνώστη Βιβλίων και Συνοδευτικής Πλατφόρμας Διαχείρισης Περιεχομένου».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, η πρόταση των ερευνητών του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι οποίοι είναι οι Χρίστος Λαουδιάς, Δημήτρης Ηλιάδης και Δημήτρης Σταύρου, στηρίζεται σε μια ελαφριά φορητή συσκευή (e-book reader), η οποία θα μπορούσε να αντικαταστήσει στο μέλλον τα σχολικά βιβλία και τα τετράδια, ενισχύοντας τη διδακτική διαδικασία για μαθητές και φοιτητές.

Επιπρόσθετα, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν τη δυνατότητα να οργανώνουν τα μαθήματα και τις τάξεις τους, καθώς και να παρέχουν υλικό στους μαθητές μέσω του Διαδικτύου.

Οι ιδέες που αναπτύχθηκαν από τους Κύπριους ερευνητές του θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια, με πρώτο σταθμό την υλοποίηση ενός λειτουργικού πρωτότυπου συστήματος για την επίδειξη των νέων δυνατοτήτων που προσφέρει στη διδασκαλία και με τελικό στόχο τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης λύσης για το ηλεκτρονικό βιβλίο, που θα εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες και τις νέες τάσεις στην παιδεία.

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών και την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ), υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού της Ελλάδας.

Η κατάκτηση της πρώτης θέσης στο διαγωνισμό, συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ και η απονομή του θα γίνει σε τελετή που θα διοργανωθεί από το Πανεπιστήμιο Πατρών.

πηγη:www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: