Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου 2010

Mείωση δημοσίων υπαλλήλων κατά 200.000

Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 200.000 ως το τέλος της τετραετίας και μειώσεις μισθών σε υπουργεία όπου εξακολουθούν να χορηγούνται σκανδαλώδη επιδόματα, προανήγγειλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα» ο...... υπουργός Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης.

«Δεν θα απολυθεί κανένας μόνιμος δημόσιος υπάλληλος», ξεκαθαρίζει, αλλά «στο τέλος της τετραετίας ο αριθμός όσων μισθοδοτούνται από το Δημόσιο θα είναι σημαντικά μικρότερος από το σημερινό. «Θα μισθοδοτούνται», διευκρινίζει, «125.000 μόνιμοι και συμβασιούχοι λιγότεροι, οι οποίοι συναθροιζόμενοι με άλλες κατηγορίες θα είναι συνολικά, περίπου 200.000 λιγότεροι».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, «75.000 λιγότεροι μονίμως μισθοδοτούμενοι θα προέλθουν από το πάγωμα των προσλήψεων εφέτος και την αναλογία �μία πρόσληψη προς πέντε αποχωρήσεις� που θα ισχύσει τα επόμενα χρόνια, ενώ 50.000 από τη μείωση των συμβασιούχων. Από τον �Καλλικράτη� προκύπτουν 25.000 λιγότερες θέσεις ευθύνης και με τον τερματισμό των stage αφαιρέσαμε το λιγότερο 50.000 μισθοδοτουμένους, ο οποίοι προορίζονταν για μονιμοποίηση».

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Ραγκούσης, τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί εγκύκλιος βάσει της οποίας και σε συνέχεια της προσπάθειας που άρχισε με την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, θα ζητηθεί η καταγραφή των ελλείψεων του προσωπικού και η αποτύπωση της ύπαρξης αξιόλογου προσωπικού που δεν αξιοποιείται στις υπηρεσίες όπου υπηρετεί. Επιπρόσθετα και σε συνδυασμό με το νέο μισθολόγιο, προωθείται η συνολική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων, με στόχο την αξιοποίησή τους.

Ερωτηθείς αν θα απολυθούν όλοι οι συμβασιούχοι, ο υπουργός σημειώνει πως απόλυση συμβασιούχου μπορεί να συντελεστεί μόνο αν διακοπεί η σύμβασή του, γεγονός που δεν πρόκειται να συμβεί. «Απαγορεύσαμε με νόμο τη βιομηχανία ρουσφετολογικών προσλήψεων και μονιμοποιήσεων των συμβασιούχων», υπογραμμίζει, υπενθυμίζοντας πως μέχρι την ψήφιση του νόμου για την απόλυτη αξιοκρατία στις προσλήψεις, οι συμβασιούχοι προσλαμβάνονταν από το �παράθυρο�, εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ «Είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι πραγματοποίησε έστω και μία ρουσφετολογική πρόσληψη», καταλήγει ο υπουργός.

«Πολιτικός για τα εύκολα ο Αντώνης Σαμαράς»

Τέλος, ο Γιάννης Ραγκούσης χαρακτηρίζει «πολιτικό για τα εύκολα» τον Αντώνη Σαμαρά, επισημαίνοντας πως «η βούληση και η αποφασιστικότητα του να υπηρετήσει πρωτίστως την πατρίδα και όχι το κόμμα του και τον εαυτό του θα κριθεί στα δύσκολα και σοβαρά θέματα που έχουμε μπροστά μας». «Μακάρι», συμπλήρωσε, «να διαψεύσει τον εαυτό του».

ΣΥΝ: Οι εργαζόμενοι είναι ο μόνοι που δεν φταίνε

Ο κ. Ραγκούσης ηθελημένα αποσιωπά ότι το «κομματικό κράτος», για την πάταξη του οποίου τόσος λόγος γίνεται, δεν είναι παρά αποτέλεσμα της πολιτικής διαδοχικών κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που προτίμησαν έναν πελατειακό και γραφειοκρατικό δημόσιο τομέα, για τον οποίο οι εργαζόμενοι είναι οι μόνοι που δεν φταίνε, σχολίασε ο ΣΥΝ με αφορμή τη συνέντευξη του υπουργού και πρόσθεσε:

«Η περαιτέρω απαξίωση και συρρίκνωση του δημόσιου τομέα συνεχίζει να αποτελεί το μόνιμο στόχο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Οι απολύσεις, το πάγωμα των προσλήψεων και οι μειώσεις των μισθών δεν αποτελούν μονόδρομο, αλλά το δρόμο που έχει επιλέξει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να τελειώσει μια και καλή με το κοινωνικό κράτος, τις παροχές δημόσιων αγαθών προς τους πολίτες και τα εργασιακά δικαιώματα. Η οικονομική και κοινωνική κρίση δεν είναι αποτέλεσμα ούτε του αριθμού των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, ούτε των μισθών τους, αλλά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που ασκείται από τις κυβερνήσεις της ΕΕ , η οποία έχει βάλει στο στόχαστρο τις ίδιες τις κοινωνίες».
πηγη:www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: