Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Γιορτές στις υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές της Ευρώπης

Σκεφτείτε εντυπωσιακές πλατείες στολισμένες με εκατοντάδες φωτάκια και δέντρα. Φανταστείτε ατέλειωτους πάγκους σε χριστουγεννιάτικα παζάρια με κάθε είδους δώρα, παραδοσιακά προϊόντα, φαγητά και λιχουδιές. Δείτε, ποιες είναι οι..... καλύτερες υπαίθριες χριστουγεννιάτικες αγορές του πλανήτη, σύμφωνα με το Lonely Planet, και αρχίστε να ψάχνετε για αεροπορικά εισιτήρια...

1. Πράγα: σαν παραμύθι

Καθώς το χιόνι σκεπάζει τα περήφανα καμπαναριά της πόλης και το θρυλικό ρολόι αντηχεί, η Πράγα μεταμορφώνεται σε ένα γοτθικό χειμωνιάτικο παραμύθι. Η πλατεία της παλιάς πόλης, είναι μια από τις εντυπωσιακότερες της Ευρώπης και ακόμη περισσότερο την περίοδο των Χριστουγένων, με το επιβλητικό πανύψηλο χριστουγεννιάτικο δέντρο και τον εντυπωσιακό στολισμό.

Πότε: 27 Νοεμβρίου με 2 Ιανουαρίου.

Τι να αγοράσετε: χειροποίητες μαριονέτες και ξύλινα παιχνίδια, κρύσταλλα Βοημίας και περίτεχνες κεραμικές κούπες.

Φαγητό και ποτό: παραδοσιακό τηγανόψωμο, trdlo με ζάχαρη κανέλα και medovina (λικέρ με μέλι). Μην παραλείψετε να πιείτε το παραδοσιακό λικέρ Becherovka που έχει πραγματική γεύση Χριστουγέννων!

Για τα παιδιά: αγοράστε χειροποίητες τσέχικες κούκλες και επισκεφτείτε το ζωολογικό κήπο και το υπαίθριο στάδιο, όπου παιδάκια από όλη την Τσεχία τραγουδούν και χορεύουν με παραδοσιακές στολές.

2. Βιέννη: η καρδιά των Χριστουγέννων

Στη χειμωνιάτικη Βιέννη, η χριστουγεννιάτικη αγορά είναι τόσο εντυπωσιακή και πλούσια, όσο και η περίτεχνη μπαρόκ αρχιτεκτονική της πόλης. Η βιενέζικη εκδοχή της χειμωνιάτικης...χώρας των θαυμάτων, απλώνεται σε πλατείες, δημόσιους χώρους και όπου αλλού βρεθείτε.

Αφού ψωνίσετε στην φημισμένη αγορά Christkindlmarkt μπροστά στην Rathausplatz, χορέψτε έξω από το Schönbrunn Palace, την πρώην αυτοκρατορική κατοικία και θαυμάστε κάποιο από τα κοντσέρτα που παρουσιάζονται στην πόλη που γέννησε την μουσική.

Πότε: μέσα Νοεμβρίου έως παραμονή Χριστουγέννων

Τι να αγοράσετε: φυσητό γυαλί, κοσμήματα, κεριά, και χειροποίητες παιδικές κούνιες.

Φαγητό και ποτό: μην παραλείψετε να φάτε apfel strudel, maroni (κάστανα), bratwurst και lebkuchen (μελόπιτα). Για ποτό, Glühwein ή punsch!

Για τα παιδιά: οι μικροί μας φίλοι θα εντυπωσιαστούν όταν βρεθούν στην στην αγορά μπροστά από το δημαρχείο, το οποίο είναι διακοσμημένο με ένα γιγάντιο ημερολόγιο. Επίσης, θα χαρούν με τα πόνυ και τα καρουζέλ.

3. Μπριζ: η βελγική εκδοχή των γιορτών

Η μεσαιωνική ομορφιά αυτής της πόλης που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, με τα γαλήνια κανάλια και τη γραφικότητά της, αναδεικνύεται περισσότερο το Δεκέμβριο. Μην χάσετε το εντυπωσιακό φεστιβάλ γλυπτών από πάγο και χιόνι και κάντε οπωσδήποτε μια ρομαντική βαρκάδα στα κανάλια. Δύο συμβουλές: ντυθείτε ζεστά (αλλά πολύ ζεστά...) και απολαύστε μερικά ποτά στο Ice Bar.

Πότε: 26 Νοεμβρίου έως 2 Ιανουαρίου.

Τι να αγοράσετε: ένα φανταστικό κουτί με βελγικές σοκολάτες, κεραμικά και ζεστά χειροποίητα ρούχα.

Φαγητό και ποτό: βρίσκεστε στο Βέλγιο, πιείτε μπίρα! Γιατί όχι μια από αυτές που παρασκευάζονται ειδικά για τις γιορτές;

Για τα παιδιά: διασκεδάστε τα στο παγοδρόμιο που βρίσκεται στην Market Square.

4. Στρασβούργο: Χριστούγεννα στην Αλσατία

Στην καρδιά της Αλσατίας, στην γερμανικής επιρροής περιοχή της Γαλλίας, όπου λέγεται ότι «γεννήθηκε» το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο, η χριστουγεννιάτικη αγορά είναι πανέμορφη. Από το 1570, η Christkindelsmärik είναι η πιο γνωστή και οργανωμένη χριστουγεννιάτικη αγορά της Γαλλίας. Κάντε μια βόλτα από την Place Broglie στην Place Kléber υπό τη λάμψη χιλιάδων στολισμένων δένδρων και καταλήξτε στο κεντρικότερο γιορτινό σημείο: το γιγαντιαίο χριστουγεννιάτικο δέντρο, Sapin de Noël.

Πότε: 27 Νοεμβρίου με 31 Δεκεμβρίου.

Τι να αγοράσετε: για χριστουγεννιάτικα στολίδια κατευθυνθείτε προς την Place de la Cathédrale. Δοκιμάστε δελεαστικές σπεσιαλιτέ της Αλσατίας στην Place des Meuniers.

Φαγητό και ποτό: για τους μεγάλους ζεστό κρασί και για τα παιδιά χυμός πορτοκαλιού με μέλι. Επίσης, γερμανο-εμπνευσμένες απολαύσεις όπως τα bredele (νόστιμα μπισκότα βουτύρου με γεύσεις όπως τζίντζερ και γλυκάνισο), maennele ή τσουρέκια.

Για τα παδιά: πρόκειται για έναν παιδικό παράδεισο με κουκλοθέατρο, εμπνευσμένα παιχνίδια, πατινάζ στον πάγο και ακόμα και έναν κήπο από πάγο με δρόμο μετ’ εμποδίων!

5. Κολωνία: για πραγματικά εορταστικό κλίμα

Η φήμη της Γερμανίας για τις εντυπωσιακές της χριστουγεννιάτικες αγορές είναι γνωστή, με την αγορά της Κολωνίας, να κατέχει τα σκήπτρα. Σε ένα εντυπωσιακό σκηνικό, με το φημισμένο καθεδρικό ναό της Κολωνίας να αποτελεί μέρος του εορταστικού κλίματος, η αγορά στην Domplatz είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε. Στη συνέχεια, κατευθυνθείτε προς τη μεσαιωνική χριστουγεννιάτικη αγορά, όπου πανέμορφα χειροτεχνήματα και ζωντανή μουσική ανταγωνίζονται άλλες πιο μοντέρνες επιλογές.

Πότε: 22 Νοεμβρίου έως 23 Δεκεμβρίου.

Τι να αγοράσετε: Räuchermännchen (ξύλινες κούκλες με πίπες), καρυοθραύστες, παιδικά παιχνίδα και προϊόντα φιλανθρωπίας.

Φαγητό και ποτό: ψητά αρωματικά μήλα και καβουρντισμένα αμύγδαλα με το παραδοσιακό glühwein κανέλας.

Για τα παιδιά: Στο Alter Markt θα βρείτε έναν χειμερινό παράδεισο για το παιδί, με αλογάκια και θέατρο με μαριονέτες. Σε όσους αρέσουν οι παγοδρομίες, ας κατευθυνθούν προς την Heumarkt.
πηγη:www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: