Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2010

Έκθεση δείχνει ότι κυανόκρανοι έφεραν τη χολέρα στην Αϊτή

Η επιδημία χολέρας στην Αϊτή ξεκίνησε από το στρατόπεδο των Nεπαλέζων κυανόκρανων της Αποστολής του ΟΗΕ στο κεντρικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.
"Η εστία μόλυνσης εντοπίστηκε στο στρατόπεδο των Νεπαλέζων", που βρίσκεται στο Μιρεμπαλέ, κοντά στον........ ποταμό Αρτιμπονίτ. "Το σημείο εκκίνησης εντοπίστηκε με μεγάλη ακρίβεια", σημείωσε η πηγή αυτή, η οποία στηρίζεται στα συμπεράσματα της έκθεσης του γάλλου καθηγητή Ρενό Πιαρού, ο οποίος είναι επιδημιολόγος και εστάλη σε αποστολή στην Αϊτή από τη Γαλλία, κατόπιν σχετικού αιτήματος που διατύπωσε το αϊτινό υπουργείο Υγείας.

"Δεν υπάρχει καμία άλλη πιθανή εξήγηση από αυτήν όσον αφορά την εμφάνιση της επιδημίας σε ένα πλαίσιο στο οποίο δεν υπήρχε χολέρα στη χώρα και αν ληφθεί υπόψη η ένταση, η ταχύτητα της εξάπλωσης και της συγκέντρωσης του δονακίου (της χολέρας) στο δέλτα του Αρτιμπονίτ", προσέθεσε.

Η Αποστολή Σταθεροποίησης του ΟΗΕ στην Αϊτή έχει ήδη διαψεύσει αρκετές φορές τις κατηγορίες αυτού του είδους.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών "μεταβίβασε την έκθεση αυτή στον ΟΗΕ, ο οποίος ξεκίνησε έρευνα", απάντησε εκπρόσωπος του ΟΗΕ σε σχετική ερώτηση. Η επιδημία χολέρας προκάλεσε το θάνατο περισσότερων από 2.000 ανθρώπων στην Αϊτή από την εμφάνισή της, ενώ τα κρούσματα που έχουν καταγραφεί ανέρχονται σε περισσότερα από 90.000, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της Αϊτής.

Παράλληλα ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί ελαφρά προς τα πάνω το αίτημά του για βοήθεια με στόχο την καταπολέμηση της επιδημίας χολέρας στην Αϊτή. Το αίτημα αυτό φτάνει εφεξής τα 174 εκατομμύρια δολάρια (130 εκατομμύρια ευρώ), έναντι των 164 εκατομμυρίων δολαρίων που ζητούσε ο ΟΗΕ προηγουμένως, εξήγησε εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ωστόσο ο ΟΗΕ ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία "τελική ένδειξη" που να αποδείχνει ότι η επιδημία της χολέρας στην Αϊτή, που έχει προκαλέσει πάνω από 2.000 θανάτους από την εμφάνισή της στα μέσα Οκτωβρίου έως σήμερα, προήλθε από τους κυανόκρανους που κατάγονται από το Νεπάλ, όπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση που έχει επιδοθεί στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η αποστολή του ΟΗΕ στην Αϊτή (Μιnustah) "δεν αποδέχεται αλλά και δεν απορρίπτει τα αποτελέσματα" της έκθεσης του καθηγητή Πιαρού, πρόσθεσε και επισήμανε: "Η αποστολή διενήργησε μια σειρά τεστ στο νερό εντός του στρατοπέδου των νεπαλέζων κυανοκράνων, τεστ εκτός του στρατοπέδου και στον ποταμό και όλα τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά". "Η αποστολή αναφέρει ότι άρα δεν υπάρχουν τελικές αποδείξεις" ότι η χολέρα προήλθε από το στρατόπεδο των νεπαλέζων κυανοκράνων, ανέφερε.
πηγη:www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: