Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Η βόμβα στη Σουηδία εξερράγη πρόωρα

Ο βομβιστής που πέθανε στην έκρηξη πιθανολογείται ότι την στιγμή της έκρηξης πήγαινε προς ένα πολυσύχναστο σημείο της Στοκχόλμη.
Σύμφωνα με τις αρχές της Σουηδίας ο βομβιστής της Στοκχόλμη που σκοτώθηκε στην έκρηξη ήταν πιθανό να πήγαινε εκείνη την στιγμή σε ένα πιο..... πολυσύχναστο σημείο και η βόμβα να εξερράγη πρόωρα.

Όπως μεταδίδει το CNN, ο αρμόδιος εισαγγελέας Thomas Lindstrand επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι ο βομβιστής έστειλε ένα προειδοποίηση σε ΜΜΕ της Σουηδίας λίγο πριν την έκρηξη.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο πριν τις εκρήξεις, το πρακτορείο ειδήσεων ΤΤ έλαβαν ηχητικό μήνυμα που προειδοποιούσε για τις επιθέσεις, τονίζοντας πως αποτελούν αντίποινα "για τον πόλεμο κατά του Ισλάμ" που διεξάγει η Σουηδία, ειδικά στο Αφγανιστάν. Περίπου 500 Σουηδοί στρατιώτες υπηρετούν στο Αφγανιστάν και η θητεία τους θα ανανεωθεί από το Κοινοβούλιο την 1η Ιανουαρίου 2011.

Στη συνέχεια ο Σουηδός εισαγγελέας είπε ότι ο φερόμενος ως βομβιστής στην επίθεση που "έδρασε μόνος του", όμως είχε συνεργούς σε αυτή την "πολύ καλά σχεδιασμένη" επίθεση.
"Όπως βλέπουμε τα πράγματα τώρα ο ύποπτος έδρασε μόνος του. Όμως σύμφωνα με την εμπειρία μας, γενικά υπάρχουν πολλοί εμπλεκόμενοι σε τέτοιες υποθέσεις", δήλωσε ο εισαγγελέας Τόμας Λίντστραντ σε συνέντευξη Τύπου.

"Ξεκινάμε από την αρχή ότι συνεργάστηκε με πολλούς ανθρώπους πιστεύουμε ότι εκείνος είχε την ιδέα (της επίθεσης)", πρόσθεσε.

Η επίθεση ήταν "πολύ καλά σχεδιασμένη", σύμφωνα με τον εισαγγελέα και η αποτυχία της οφείλεται μάλλον στο γεγονός ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη πολύ νωρίς.

Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ επεσήμανε σήμερα ότι δεν θα αλλάξει η εξωτερική πολιτική της χώρας και κυρίως η εμπλοκή της στο Αφγανιστάν μετά τις επιθέσεις.

"Θα το εξετάσουμε μάλλον ψύχραιμα και θα δούμε σε ποια συμπεράσματα μπορούμε να καταλήξουμε, αλλά προφανώς δεν θα έχει επιπτώσεις στην εξωτερική μας πολιτική ή στην εσωτερική", δήλωσε ο Μπιλντ.
πηγη:real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: