Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Ποιοί είναι οι πραγματικοί αναρχικοί;


bandalistes-vs
Μήπως είναι ώρα να δοθεί τέλος στην παραπληροφόρηση των ΜΜΕ και των blogs?
Ποιοι είναι σήμερα οι πραγματικοί αναρχικοί; Ποιοι αυτοπροσδιορίζονται αναρχικοί καταστρέφοντας και λεηλατώντας δημοσία και ιδιωτική περιουσία; Ποιοι ωφελήθηκαν και ποιοι ζημιώθηκαν από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών;
Καταρχάς τι είναι πραγματικά ο αναρχισμός; Πάρα πολύ σύντομα και ομολογουμένως με πολλές ελλείψεις αναφέρεται ότι ο αναρχισμός είναι Ελληνικό “επίτευγμα”. Ο Αισχύλος παρουσιάζει ως πρώτη αναρχική την Αντιγόνη η οποία στο έργο «Επτά επί Θήβας» αρνείται να  αφήσει άταφο το πτώμα του αδερφού της, και όπως είναι προφανές η πράξη της αυτή δεν παρουσιάζει καμιά επιθετική ή επιβλαβή συμπεριφορά προς τρίτο πρόσωπο. Το 19ο αιώνα ο Μπακούνιν θέτει τις βάσεις του αναρχοκολεκτιβισμού, απορρίπτει κάθε μορφής κυβέρνηση ως τυραννική και δέχεται ως μοναδική λύση την κοινωνική επανάσταση.
Δυστυχώς, όπως σε κάθε ιδεολογία έτσι και στο αναρχισμό ομάδα ανεγκέφαλων ατόμων παρερμηνεύοντας πλήρως το ιδεολογικό υπόβαθρο του κινήματος παραθέτουν αυθαίρετες και προπαγανδιστικές ερμηνείες χρεώνοντας εγκληματικές πράξεις σε οπαδούς του αναρχισμού.
Και για να είναι πλήρως αποσαφηνισμένο το κείμενο, τονίζεται ότι ο αναρχισμός δεν συνδέεται σε καμία περίπτωση με κάθε πράξεις βίας αλλά ακριβώς το αντίθετο, καθώς προσδοκά αταξικές κοινωνίες οι οποίες βασίζονται στην ομαλή συμβίωση και εξάλειψη των διαφορών μεταξύ των προσώπων (σε αυτή την ανάρτηση δεν επεκτείνομαι περαιτέρω στο αν είναι ουτοπική ιδεολογία ή μπορεί να παρουσιάσει πρακτικές εφαρμογές).
Γιατί λοιπόν η πλειονότητα των δημοσιογράφων και ιστολογίων (που αποτελούν έρμαια των πρώτων στην πλειονότητα τους)  αποκαλούν τους βανδαλιστές που καίνε, καταστρέφουν και λεηλατούν σαν αναρχικούς; Γιατί τους παρουσιάζουν σαν ιδεολόγους και πολιτικούς αντιφρονούντες; Ερωτήματα προς προβληματισμό μέχρι νεώτερων αναρτήσεων.
Σήμερα υπάρχουν αναρχικοί, πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Πολλοί γνωστοί, άλλοι λιγότερο γνωστοί, έρχονται σε σύγκρουση με το “σύστημα”, ο καθένας με τον τρόπο του, και αγωνίζονται για ένα όραμα. Δυστυχώς, αυτοί οι άνθρωποι ποτέ δεν θα χαρακτηριστούν ως αναρχικοί από κανέναν άλλο εκτός από αυτό το ιστολόγιο. Παρατίθενται μόνο 4 φωτογραφίες σύγχρονων Ελλήνων αναρχικών χωρίς να σημαίνει ότι είναι οι σπουδαιότεροι ή ότι έχουν τις πιο αναρχικές τάσεις, αλλά ως παραδείγματα για το τι πρεσβεύει ο αναρχισμός. Για όποιες αντιρρήσεις, απορίες, παρατηρήσεις, διαφωνίες ή παροτρύνσεις για προσθήκη περισσοτέρων προσώπων αφήστε σχόλιο.
panagiwtis-xatzistefanou
Παναγίωτης Χατζηστεφάνου
aris xatzistefanou
Άρης Χατζηστεφάνου
apostolis tsolias ellinofreneia
Αποστόλης Ελληνοφρένεια
eleutherios aneulabis
Ελευθέριος Ανευλαβής
πηγή : http://egxoiridio.wordpress.com/2008/12/29/%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%AF-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF/

Δεν υπάρχουν σχόλια: