Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

Ελλάδα – Ιταλία – Αναρχία

Οι Ιταλοί αναρχικοί που ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιστολές βόμβες που εξερράγησαν στην ελβετική και στη χιλιανή πρεσβεία στη Ρώμη, θέλουν να ξεκαθαρίσουν ότι ανήκουν σε κάτι πολύ μεγαλύτερο. Το σημείωμα που βρέθηκε στα θραύσματα του εκρηκτικού μηχανισμού που εξερράγη στη Πρεσβεία της Χιλής έγραφε: «Αποφασίσαμε να ακουστούμε για μια ακόμη φορά, με πράξεις και όχι λόγια. Θα καταστρέψουμε το σύστημα της κυριαρχίας». Το σημείωμα είχε την υπογραφή Ανεπίσημη Ομοσπονδία Αναρχίας, μιας χαλαρά οργανωμένης ένωσης Ιταλών αναρχικών που όπως λένε οι αρχές είναι η μεγαλύτερη στη χώρα. Σύμφωνα με το σημείωμα, οι εκρήξεις έγιναν από τον βραχίονα της  οργάνωσης «Λάμπρος Φούνας», που πήρε το όνομά του από έναν Έλληνα αναρχικό που σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία τον περασμένο Μάρτη. Η οργάνωση γράφει επίσης πως εκφράζει την αλληλεγγύη της στους αναρχικούς της Αργεντινής, της Χιλής, του Μεξικού, της Ισπανίας, και της Ελλάδας.

Όπως είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα  Il Giornale, ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Alfredo Mantovano, «Η επιλογή των στόχων δεν ήταν καθόλου τυχαία. Η βόμβα στην ελβετική πρεσβεία ήταν απάντηση στις πρόσφατες συλλήψεις αναρχικών στην Ελβετία, και αυτή στη πρεσβεία της Χιλής στόχευε τη κυβέρνηση της χώρας η οποία δίωκε τον αναρχικό Mauricio Morales που σκοτώθηκε το 2009 από εκρηκτικό μηχανισμό που μετέφερε».
Η οργάνωση σίγουρα μοιράζεται την ίδια ιδεολογία με άλλες βίαιες οργανώσεις του κόσμου, όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο αν έχει τόση επιχειρησιακή δυνατότητα ώστε να χαρακτηρισθεί ως τρομοκρατική. Οι μηχανισμοί, που κατασκευάστηκαν από κουτιά κασετών παραγεμισμένα με μπαρούτι και μεταλλικά ελάσματα, πυροδοτήθηκαν από μια  μπαταρία των 9 βολτ. Οι αρχές ανακοίνωσαν πως οι επιστολές ταχυδρομήθηκαν από το εσωτερικό της χώρας.
Σύμφωνα με τον Mantovano, η Ιταλία διαθέτει κάποιες εκατοντάδες αναρχικών που συνεργάζονται με ομοϊδεάτες τους σε άλλες χώρες. Οι βόμβες  στάλθηκαν μετά από δυο ανώνυμες προειδοποιήσεις για τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών, ενώ τη Τρίτη είχε ανακαλυφθεί βόμβα μαϊμού σε ένα βαγόνι του υπόγειου σιδηροδρόμου της ιταλικής πρωτεύουσας.
Όπως φαίνεται η ενέργεια είχε ως έμπνευση παρόμοιες επιθέσεις που σημειώθηκαν στην Αθήνα τον περασμένο μήνα. Οι εισαγγελικές αρχές της Ρώμης εξετάζουν τη πιθανότητα δεσμών μεταξύ των Ιταλών δραστών και των Ελλήνων.
Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη ομάδα χτυπά με βόμβες. Τον Δεκέμβριο του 2003, είχε οργανώσει την επιχείρηση «Άη Βασίλης», στέλνοντας «κούφια» βιβλία γεμάτα με εκρηκτική ύλη σε τέσσερα επίσημα όργανα της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και στον τότε πρόεδρο της Κομισιόν Romano Prodi. Πέρσι τον Δεκέμβριο, η ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για μια έκρηξη που σημειώθηκε τα χαράματα σε μια σήραγγα του ιδιωτικού πανεπιστημίου του Μιλάνου Bocconi.
ΤΙΜΕ
This entry was posted in Κόσμος. Bookmark the permalink
 
πηγή :  http://www.antinews.gr/?p=77647

Δεν υπάρχουν σχόλια: