Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010

Έρευνες για την έκρηξη στο Πρωτοδικείο


Εκτεταμένες ζημιές προκάλεσε η ισχυρή έκρηξη στο διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στους Αμπελόκηπους που σημειώθηκε στις..... 8.22 σε το πρωί, ενώ σε εξέλιξη είναι η έρευνα από συνεργεία της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών και την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

Μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί η ακριβής συνδεσμολογία του μηχανισμού, εκτίμηση ωστόσο των αστυνομικών είναι ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης, πιθανότατα ANFO με TNT, γι αυτό προκλήθηκε φωτιά και καπνός και μεγάλες υλικές ζημιές. Όπως εκτιμάται, οι δράστες είχαν ετοιμάσει το μηχανισμό σε μεγάλο κουτί (τύπου ντελίβερι) το οποίο και προσάρμοσαν στη μοτοσικλέτα χρώματος ασημί, μάρκας κawasaki, που εκλάπη την Τετάρτη το βράδυ από την περιοχή του Γαλατσίου.

Η ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στις 8.22 το πρωί προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην πρόσοψη του Πρωτοδικείου.

Ζημιές προκλήθηκαν επίσης σε κτίριο της Νομαρχίας Αθηνών το οποίο θα παραμείνει την Πέμπτη κλειστό, αλλά και σε τουλάχιστον 4 αυτοκίνητα.

Ο μηχανισμός είχε τοποθετηθεί σε κλεμμένη μοτοσικλέτα έξω από το κτίριο. Είχαν προηγηθεί δύο τηλεφωνήματα αγνώστων σε τηλεοπτικό σταθμό και σε εφημερίδα που έδωσαν χρονικό περιθώριο 40 λεπτών, ενημερώνοντας για την ύπαρξη του μηχανισμού στη μοτοσικλέτα και δίνοντας τύπο, χρώμα και αριθμό κυκλοφορίας. Το κτίριο είχε εκκενωθεί.

Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που ακούστηκε σε πολλές γειτονικές περιοχές. Σύμφωνα με μαρτυρίες, έγινε αισθητή σε Ιλίσια και Παγκράτι.
Μεικτή επιτροπή από προϊσταμένους και υπαλλήλους του Πρωτοδικείου συστήνει το υπουργείο Δικαιοσύνης για να διαφυλαχτούν οι δικογραφίες και να γίνει αποτίμηση ζημιών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης συστήνει μεικτή επιτροπή από προϊστάμενους και υπαλλήλους του πρωτοδικείου για να διαφυλαχτούν οι δικογραφίες και να γίνει αποτίμηση ζημιών.

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας δικαστικών Υπαλλήλων, Δημήτρη Λιάτσο, η φθορά στις δικογραφίες είναι αμελητέα.
Οι φάκελοι ωστόσο θα μεταφερθούν σε άλλο σημείο και θα φρουρούνται.

Πρόσθεσε πως σήμερα δεν εκδικάζονταν υποθέσεις λόγω των διακοπών. Ο κ. Λιάτσος είπε πως από το 2ο έως και τον 5ο όροφο είναι κατεστραμμένα όλα τα γραφεία που βλέπουν στην οδό Ριανκούρ.

Καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης

«Δεν χρειάζονται λεκτικές καταδίκες, εμείς καλούμαστε να συνεχίσουμε το έργο μας, οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν πτοούν τη δημοκρατία» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης που βρέθηκε στο σημείο της έκρηξης

"Η κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα κάθε ενέργεια, που χωρίς καμία ηθική ή λαϊκή νομιμοποίηση, επιχειρεί να αμφισβητήσει τη Δημοκρατία και να τρομοκρατήσει τους πολίτες", τονίζει σε δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής.

"Οι αρχές, με ετοιμότητα και εγρήγορση αντιμετωπίζουν αυτές τις ενέργειες, ενώ όσοι τις επιχειρούν, το μόνο που θα εισπράξουν είναι η καταδίκη από την κοινωνία και την Πολιτεία", υπογραμμίζει ο κ. Πεταλωτής.

«Προφανώς και καταδικάζουμε το γεγονός, δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθείς να αλλάξεις τον κόσμο παίρνοντας στο λαιμό σου πιθανώς και αθώους ανθρώπους» δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Μεταφορών Σπύρος Βούγιας αναφερόμενος στην έκρηξη.

«Το πρόβλημα της τρομοκρατίας είναι υπαρκτό και επιδεινώνεται παρά τους πανηγυρισμούς και τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης», αναφέρει από πλευράς ΝΔ ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, σημειώνοντας πως η επίθεση στρέφεται ευθέως εναντίον της δημοκρατίας και κατά του πυλώνα της δικαιοσύνης.

"Τέτοιες ενέργειες δεν τρομάζουν την εξουσία των μονοπωλίων, αντίθετα αξιοποιούνται από αυτή για τον εκφοβισμό και τον αποπροσανατολισμό του λαού, για να δικαιολογούν τρομονόμους, νέους μηχανισμούς παρακολούθησης, φακελώματος και καταστολής σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

"Οδηγούμαστε ως χώρα σε μια γενικευμένη αναρχία, με καλπάζουσες τρομοκρατικές ενέργειες, εγκληματικότητα και πολιτική απαξίωση", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

«Ο δρόμος της τρομοκρατίας είναι ιστορικά ατελέσφορος και καταδικαστέος και αποτελεί το καλύτερο άλλοθι για την κρατική καταστολή και την αυταρχικοποίηση της κοινωνίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ.

"Οι ιδεολογικές επιφάσεις εκείνων που επιλέγουν να τρομοκρατούν το μόνο που επιτυγχάνουν είναι ο αποπροσανατολισμός της κοινωνίας και η προσβολή της δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας" τονίζεται στην ανακοίνωση της Δημοκρατικής Αριστεράς.

«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό για την ανοίκεια αυτή επίθεση σε βάρος της Δικαιοσύνης, είναι μια καθαρά τρομοκρατική ενέργεια σε βάρος ανύποπτων πολιτών» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης των Διοικητικών Δικαστών Γιώργος Φαλτσέτος στο «ΣΚΑΪ Τώρα». «Έχουμε ζητήσει την καλύτερη φρούρηση του δικαστηρίου» τόνισε.

Από την πλευρά του ο εγκληματολόγος Άγγελος Τσιγκρής εκτίμησε ότι ενδεχομένως και να πρόκειται για νέα τρομοκρατική οργάνωση. «Η τρομοκρατία στην Ελλάδα λειτουργεί ανεξέλεγκτα, δεν υπάρχει ούτε εξάρθρωση, ούτε αντιμετώπιση ουσιαστική ούτε πολιτική πρόληψης» σημείωσε.

Μαρτυρία για την βομβιστική ενέργεια
Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, που επικοινώνησε με το ΣΚΑΪ, στις 6.30 το πρωί δύο άτομα ντυμένα με στολές αστυνομικών, που έφεραν όπλα, στάθμευσαν με μια μηχανή Enduro απέναντι από το Πρωτοδικείο. H μηχανή είχε λευκό χρώμα παρόμοιο με αυτό της ομάδας «ΔΙΑΣ».

Ισχυρίστηκαν στον αυτόπτη μάρτυρα, που τους μίλησε, ότι η μηχανή την οποία άφησαν σταθμευμένη είχε βλάβη. Κοντά στο σημείο υπήρχε και τρίτο άτομο που τους περίμενε με ένα λευκό βαν με το οποίο απομακρύνθηκαν από την περιοχή.
http://www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: