Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010

Κλείνει άμεσα και η εφημερίδα VETO του M. Τριανταφυλλόπουλου


Μετά το ΒΗΜΑ που ανέστειλε την κυκλοφορία του καθημερινού του φύλλου και την ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ήρθε η ώρα και για την εφημερίδα VETO να ανακοινώσει το κλείσιμό της, λόγω «δομικής και όχι μόνο οικονομικής κρίσης στον Τύπο και τα ΜΜΕ», σύμφωνα με ανακοίνωση, που εκδόθηκε την Τρίτη (28/12). Όπως ανακοινώθηκε σήμερα στα στελέχη της εφημερίδας, το φύλλο της Παρασκευής 31/12 θα είναι το τελευταίο. Περισσότερες λεπτομέρειες δίνει η ανακοίνωση της εφημερίδας ενώ τα σύννεφά στον ορίζοντα μαζεύονταν εδώ και καιρό…

Η εφημερίδα κυκλοφόρησε την 1η Νοεμβρίου του 2009 και προσπάθησε να αποτελέσει το αντίπαλο δέος προς το «ΘΕΜΑ». Συνεκδότες σε αυτό το εκδοτικό εγχείρημα ήταν οι Μάκης Τριανταφυλλόπουλος (με πλειοψηφικό πακέτο), Χρίστος Μουλινός, Θανάσης Λάλας και Παντελής Ζαγοριανίτης. Όμως παρά τις αρχικά μεγάλες κυκλοφορίες, η πτώση δεν άργησε να έρθει οδηγώντας τη VETO σε πωλήσεις της τάξης των 15.000 φύλλων.

Το μέλλον διαγραφόταν από καιρό δυσοίωνο καθώς από τις αρχές του χρόνου είχε αποχωρήσει από το εγχείρημα ο Θανάσης Λάλας. Την ίδια περίοδο στο μετοχικό σχήμα της VETO μπήκε και το δίδυμο Λαυρεντιαδη – Κυριακίδη δίνοντας τότε παράταση ζωής στο φύλλο που αντιμετώπιζε ήδη πολλά και σοβαρά προβλήματα. Μέσα στο 2010 αποχώρησαν από την εφημερίδα ο Χρίστος Μουλινός και ο Παντελής Ζαγοριανίτης.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από την ΕΣΗΕΑ, ενώ ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος υποσχέθηκε ότι θα δοθούν όλες οι αποζημιώσεις που δικαιούνται οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης, έχει ως εξής:

Αυτή η φάση του ταξιδιού τελείωσε. Η εφημερίδα «VETO» διακόπτει την έκδοση της. Η συνέχιση μιας εκδοτικής και δημοσιογραφικής προσπάθειας με τους δικούς μας όρους κατέστη πλέον οικονομικά ανέφικτη. Σε καιρούς δομικής και συνάμα βαθειάς οικονομικής κρίσης του Τύπου και των ΜΜΕ, δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε την έκδοση της εφημερίδας χωρίς να παραβούμε τους κανόνες που εμείς θεσπίσαμε. Πλήρης οικονομική και δημοσιογραφική ανεξαρτησία, καμία εξάρτηση από οικονομικά ή πολιτικά συμφέροντα. Κανόνες που ηχούν ως αυτονόητοι αλλά που στο εκδοτικό περιβάλλον αυτού του τόπου δεν είναι.

Μιλάμε για δομική και όχι μόνον οικονομική κρίση που περνά ο Τύπος και τα ΜΜΕ. Δεν θα μπορούσαμε και λόγω οικονομικών δυνατοτήτων αλλά και λόγω δημοσιογραφικής άποψης να συμμετέχουμε σε μία δραστηριότητα η οποία τα τελευταία χρόνια βασίστηκε κυρίως στις προσφορές προϊόντων που καμία σχέση δεν έχουν με την δημοσιογραφία. Το πάρτι αυτό, άλλωστε, και η οικονομική κρίση συμβάλλουν στην δραματική αλλαγή του εκδοτικού τοπίου.

Η πτώση των κυκλοφοριών των εφημερίδων κατέστησε την προσφορά δώρων εντελώς ασύμφορη. Πολύ γρήγορα οι εκδότες θα εγκαταλείψουν και αυτό το τέχνασμα. Μία εποχή τελειώνει και μία παρένθεση ολοκληρώνεται. Σε ελάχιστο χρονικό διάστημα το εκδοτικό περιβάλλον δεν θα θυμίζει σε τίποτε την υφιστάμενη κατάσταση.

Με αυτές τις σκέψεις και με πλήρη συνείδηση των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά αποφασίσαμε την διακοπή της έκδοσης της εφημερίδας "VETO". Δεν θα διακινδυνεύαμε να φθάσουμε στο σημείο του μη γυρισμού. Έως και την τελευταία στιγμή αυτής της εκδοτικής περιπέτειας διασφαλίσαμε στο ακέραιο την ικανοποίηση των οικονομικών υποχρεώσεων μας απέναντι στους εργαζόμενους αλλά και σε τρίτους.

Η διακοπή της έκδοσης δεν σημαίνει και κατάθεση των όπλων. Μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, μόλις αντικρύσουμε ένα μικρό, έστω, φώς στο βάθος του τούνελ της κρίσης, θα μας ξαναβρείτε μπροστά σας. Διότι η δημοσιογραφία είναι η δουλειά μας και η σωστή ενημέρωση σας το στοίχημα μας. Αυτή η φάση του ταξιδιού έληξε. Η επόμενη αρχίζει. Και τελικά, όπως επισημαίνει και ο ποιητής, αυτό που μετρά είναι το ίδιο το ταξίδι και όχι το τελικός προορισμός.

πηγη:www.e-radio.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

κ ειχαμε μια στεναχωριααααααααααα......