Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010

Αναπόφευκτη η μετακύλιση της αύξησης του ΦΠΑ στα οπωροκηπευτικά


Επιστολή των Οπωρολαχανεμπόρων στα αρμόδια υπουργεία

Σοβαρά προβλήματα τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους παραγωγούς και στους καταναλωτές από την επικείμενη αύξηση του Φ.Π.Α. στα οπωροκηπευτικά προϊόντα και φρούτα από 11% σε 13% «βλέπει» η Πανελλήνια Ομοσπονδία Οπωρολαχανεμπόρων χαρακτηρίζοντας αναπόφευκτη τη μετακύλιση της αύξησης του ΦΠΑ στα οπωροκηπευτικά.

Η ομοσπονδία με επιστολή της στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, η οποία κοινοποιείται και στους υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοϊδη και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Σκανδαλίδη σημειώνει ότι είναι η δεύτερη συνεχόμενη αύξηση του Φ.Π.Α. μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα εντός του 2010 ενώ τα οπωροκηπευτικά προϊόντα και τα φρούτα είναι είδη άμεσης καθημερινής βιοτικής ανάγκης και η αύξηση του Φ.Π.Α. θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το οικογενειακό εισόδημα, καθώς θα υπάρξει μετακύλιση της αύξησης στην τιμή που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής.

Η ομοσπονδία εκτιμά ότι θα υπάρξει άμεση περαιτέρω μείωση στην κατανάλωση των προϊόντων αυτών με συνέπεια να περιοριστεί σημαντικά ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου.

«Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν και να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις μέσα σε ένα έντονα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Η αύξηση του Φ.Π.Α. εκ νέου κατά 2% θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στην προσπάθεια μας να υπάρχει επάρκεια προϊόντων στην αγορά σε λογικές τιμές για τον καταναλωτή και να διατίθεται η Ελληνική παραγωγή», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Εκφράζει δε την παράκληση να ανακληθεί η αύξηση του ΦΠΑ στα οπωροκηπευτικά προκειμένου να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις αλλά και να μην επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο το οικογενειακό εισόδημα.

«Κατανοούμε βέβαια τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα μας αλλά σε καμία περίπτωση η αύξηση του Φ.Π.Α. στα οπωροκηπευτικά και φρούτα δεν θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδα του δημοσίου'' αναφέρεται στην επιστολή.

πηγη:www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: