Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010

Μείωση 27,1% παρουσίασε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού


Μείωση 27,1% παρουσίασε το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το ενδεκάμηνο Ιανουάριος - Νοέμβριος 2010 σε σχέση με το...... αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία εκτέλεσης για το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2010, σε δημοσιονομική βάση το έλλειμμα περιορίστηκε στα 18.682 εκατ. ευρώ από 25.634 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009 ενώ το πρωτογενές έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού μειώθηκε κατά 57%.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2010 επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη, όπως αποτυπώνονται στην Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού του 2011

Στον περιορισμό του ελλείμματος συνέβαλε κυρίως η μείωση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού κατά 6,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Οι πρωτογενείς δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού έχουν μειωθεί κατά 10,1% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 9,0%, ενώ οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 5,7% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 7,6%.

Το Νοέμβριο αξιοσημείωτη είναι η ανάκαμψη συνολικά των εσόδων που οδηγεί σε σημαντική βελτίωση του ρυθμού αύξησής τους στο ενδεκάμηνο, ο οποίος είναι 4,8% σε σχέση με το 2009 και έναντι 3,7% ως τον Οκτώβριο. Στην αύξηση των εσόδων συνέβαλε τόσο η αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ, ως αποτέλεσμα της αύξησης των συντελεστών και των ελέγχων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής όσο και η υλοποίηση της περαίωσης φορολογικών υποθέσεων.

Τον υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι το Δεκέμβριο τα έσοδα συνολικά αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω λόγω της είσπραξης των τελών κυκλοφορίας, την επέκταση της περαίωσης, αλλά και την εισροή των αναμενόμενων εσόδων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι δαπάνες τέλος του ΠΔΕ είναι περιορισμένες κατά 12,2% και τα έσοδα του κατά 6,8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: