Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Αϊτή: 140 νεκροί από την χολέρα

Εκατόν σαράντα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από χολέρα τις τελευταίες ημέρες στη νοτιοδυτική Αϊτή, μία ζώνη που έως σήμερα είχε παραμείνει άτρωτη από την επιδημία, η οποία έχει προκαλέσει πάνω από 1.880 θανάτους στη..... χώρα από την εμφάνιση της στα μέσα Οκτωβρίου, ανακοινώθηκε από ιατρικές αρχές.

«Έχουμε καταγράψει αυξημένο αριθμό θανάτων σε κοινότητες που ο κόσμος αναμειγνύει την ασθένεια με τη μαγεία», τόνισε ο Δρ Ντούβελσον Ανζελό , υπεύθυνος της υγειονομικής διεύθυνσης της περιοχής Γκραν Ανς.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρέθεσε η διεύθυνση 57 θάνατοι καταγράφηκαν στα υγειονομικά καταστήματα και άλλοι 83 στις διάφορες κοινότητες.

«Θα πρέπει να υπάρχουν και περισσότεροι, όμως δεν έχουμε μπορέσει να φθάσουμε και στις άλλες περιοχές για να επιβεβαιώσουμε τα στοιχεία που μας έρχονται», τόνισε ο Δρ Ανζελό.

Επιπλέον, τουλάχιστον 14 άνθρωποι που θεωρήθηκαν μάγοι λυντσαρίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην ίδια περιοχή της Αϊτής από εξοργισμένα πλήθη, που τους κατηγορούν ότι μεταδίδουν τη χολέρα με ένα μαγικό φίλτρο.

«Στην περιοχή του Γκραν Ανς αντιμετωπίζουμε ένα πολιτιστικό πρόβλημα. Ο κόσμος πιστεύει πως η ασθένεια είναι ένα υπερφυσικό φαινόμενο, δεν ακολουθούν τις οδηγίες και προτιμούν να απευθύνονται σε πρακτικούς γιατρούς, που και οι ίδιοι είναι προσβεβλημένοι από την ασθένεια», τόνισε ο ίδιος γιατρός.

Ο ίδιος ανακοίνωσε την έναρξη εκστρατείας για να ευαισθητοποιηθούν οι τοπικές κοινωνίες, με στόχο να πεισθεί ο κόσμος να μεταβαίνει στα κέντρα υγείας, που στην πλειονότητά τους απέχουν μεγάλη απόσταση από τις κοινότητες.

«Ετοιμαζόμαστε να τοποθετήσουμε μονάδες ενυδάτωσης σε κοινοτικά σημεία προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των θανάτων σε αυτές τις κοινότητες», τόνισε ο ίδιος γιατρός, απευθύνοντας συνάμα έκκληση στις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις που είναι απούσες σε αυτό το σημείο της Αϊτής.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: