Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010

Φάρμακο φονιάς στη Γαλλία

Τουλάχιστον 500 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στη Γαλλία σε περισσότερα από 30 χρόνια από το φάρμακο Mediator (benfluorex), ένα φάρμακο κατά του διαβήτη το οποίο χρησιμοποιείται επίσης για τη μείωση του αισθήματος της πείνας το οποίο κυκλοφορούσε στη χώρα μέχρι το 2009.Ο νέος υπουργός Υγείας Ξαβιέ Μπερτράν δήλωσε σήμερα "ανήσυχος για το θέμα", μετά την εκτίμηση της Γαλλικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας Προϊόντων Υγείας (Afssaps) ότι το συγκεκριμένο.... φάρμακο προκάλεσε τουλάχιστον 500 θανάτους.

Το φάρμακο κυκλοφορούσε στη Γαλλία από το 1975 έως το Νοέμβριο του 2009 και συνολικά 5 εκατομμύρια ασθενείς στη χώρα έχουν πάρει το Mediator, το οποίο φέρεται ότι προκάλεσε τη νοσηλεία 3.500 ανθρώπων με καρδιακά προβλήματα.

Στην Ιταλία και την Ισπανία το benfluorex (βενφλουορέξη) απαγορεύθηκε το 2005, ενώ στην Κύπρο και την Πορτογαλία αποσύρθηκε μετά την απαγόρευσή του στη Γαλλία.

Η Ιρέν Φρανσόν, μία γιατρός που αποκάλυψε την υπόθεση σε ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο, εξέφρασε στο Γαλλικό Πρακτορείο τη μεγάλη της ανακούφιση που είδε να αναγνωρίζεται επισήμως αυτή η "υγειονομική καταστροφή", όπως την αποκάλεσε.
πηγη:news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: