Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Αδιέξοδο για τον ευρω-προϋπολογισμό

Δεύτερη φορά κατέρρευσαν οι συνομιλίες για την σύνταξη του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2011. Βολές του προέδρου της Κομισιόν στις χώρες που διαφώνησαν.Τα σκληρά παζάρια μεταξύ ορισμένων κρατών-μελών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, οδηγήσει την Ε.Ε. προ των πυλών μίας «κρίσης χρηματοδότησης».
Με τις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εφαρμόζουν αυστηρά προγράμματα περικοπών στο εσωτερικό τους, τουλάχιστον 12 κράτη-μέλη με επικεφαλής την Βρετανία αρνούνται την πρόταση του ευρω-κοινοβουλίου για αύξηση.... της τάξης του 6% στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για το 2011, που θα έφτανε τα 130 εκατ. ευρώ.

Την θέση της Βρετανίας και του πρωθυπουργού, Ντέβιντ Κάμερον που έχουν δηλώσει ότι θα δεχθούν μία αύξηση της τάξης του 2,9% υποστηρίζουν Παρίσι και Βερολίνο.

Παρόλα αυτά αν και το κοινοβούλιο δέχθηκε την αύξηση που πρότειναν τα κράτη που διαφώνησαν, οι συνομιλίες κατέρρευσαν όταν η Βρετανία και η Ολλανδία θέλησαν να ξεκαθαρίσει ο ρόλος των κρατών-μελών στην σύνταξη μελλοντικών προϋπολογισμών της Ε.Ε.. Ορισμένες χώρες διαφωνούν ότι η Συνθήκη της Λισσαβόνας δίνει σε όλους το ίδιο δικαίωμα στη σύνταξη του προϋπολογισμού της Ε.Ε. και θέλουν να έχουν τον πρώτο λόγο.

Τώρα θα πρέπει να συνταχθεί εκ νέου προσχέδιο του προϋπολογισμού και σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών τον επόμενο μήνα τότε μετά το τέλος Δεκεμβρίου θα παραμείνει ο προϋπολογισμός του 2010 και θα τεθούν σε κίνδυνο προγράμματα δαπανών.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο άσκησε σκληρή κριτική στις χώρες που διαφώνησαν. "Λυπούμαι, που ένας μικρός αριθμός κρατών, δεν ήταν προετοιμασμένος να διαπραγματευθεί εντός ενός ευρωπαϊκού πνεύματος. Πράγματι, δεδομένου του προχωρημένου σταδίου των διαπραγματεύσεων και της προόδου, μια λύση θα ήταν δυνατή χθες το βράδυ" » είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

"Αυτοί που νομίζουν ότι έχουν κερδίσει μια νίκη κατά των Βρυξελλών αυτοπυροβολήθηκαν στο πόδι", υποστήριξε ο κ .Μπαρόζο. "Αυτοί είναι οι δικαιούχοι των ευρωπαϊκών προγραμμάτων (πολίτες, επιχειρήσεις, πόλεις, δήμοι, περιφέρειες και αγροτικές κοινότητες), οι οποίοι θα αισθανθούν τον αντίκτυπο αυτής της αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας."

Εκφράζοντας τη λύπη του για την έλλειψη ευρωπαϊκού πνεύματος, ο κ.Μπαρόζο αναφέρθηκε σε ένα «ευρωπαϊκό πνεύμα συμβιβασμού", δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Πία Αχρενκίλντε Χάνσεν.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: