Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Κανένα περιθώριο μείωσης τιμών στα τρόφιμα

Κατά 2,26% έχουν υποχωρήσει μέσα στο 2009 οι τιμές σε 38 βασικά επώνυμα προϊόντα καθημερινής επιλογής, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, κυρίως λόγω της μειωμένης ζήτησης και της πτώσης των πρώτων υλών, με εξαίρεση τη ζάχαρη και τα καύσιμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Symphony IRI Group, μαγειρικά..... λίπη και κέτσαπ έχουν μειωθεί σε ποσοστό 4,92%, γάλα, βούτυρο, αυγά και γιαούρτια 2,10%, παιδικές τροφές 0,66%, τυριά 0,46%, μη αλκοολούχα ποτά 4,12%, κατεψυγμένα τρόφιμα 2,37%, ψωμί για τοστ και αρτοσκευάσματα 3,91%

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τη Eurostat τα ελληνική τρόφιμα είναι κατά μέσο όρο φθηνότερα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, σε πολλές κατηγορίες η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο όρο τιμών, ενώ από τις επιμέρους κατηγορίες φθηνότερα από τα ευρωπαϊκά είναι το ψωμί, τα δημητριακά, τα κρέατα, καθώς και τα φρούτα και τα λαχανικά που θεωρούνται τα ποιοτικότερα όλης της Ευρώπης.

Οι βιομηχανίες και το υπουργείο Ανάπτυξης προσπαθούν να καταλήξουν σε μία κοινή θέση για τις τιμές. Κύκλοι της βιομηχανίας τροφίμων, ωστόσο, επισημαίνουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις μειώσεις της τάξης του 30% που ζητά το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς έχουν ήδη απορροφήσει τις αυξήσεις του ΦΠΑ και των πρώτων υλών, όπως της ζάχαρης και των σιτηρών.

Πάντως οι καταναλωτές έχουν την δυνατότητα από το Παρατηρητήριο Τιμών να διασταυρώσουν τις τιμές των προϊόντων ,τη φθηνότερη αλυσίδα στην περιοχή τους και να επιλέξουν επιβραβεύοντας το φθηνότερο, εξασφαλίζοντας χρήματα για το νοικοκυριό.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: