Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Στην Αθήνα κλιμάκιο της Eurostat


Επαφές στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με στόχο την εξέταση των δημοσιονομικών στοιχείων και τον ακριβή προσδιορισμό του ελλείμματος για το 2009, θα έχει το κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), το οποίο φθάνει στην Αθήνα.
Παράλληλα, συνεχίζεται η συνεργασία της Eurostat με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ώστε στις 22 Οκτωβρίου να δημοσιοποιηθούν στις Βρυξέλλες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του εξαμηνιαίου δελτίου ελλείμματος και χρέους για τα κράτη-μέλη, τα επίσημα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος της περιόδου 2006- 2010.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπογράμμισε ότι η αναθεώρηση του ελλείμματος από την Eurostat δεν θα επηρεάσει την υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής. Το πρόγραμμα δεν θα εκτροχιαστεί, πετυχαίνουμε τους στόχους μας παρά την όποια αναθεώρηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές της Eurostat έρχονται για να «σβήσουν» τους αστερίσκους των εκκρεμοτήτων με τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία. Αυτό σημαίνει πως θα ξετινάξουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία. 'Ο,τι δεν έχει καταγραφεί επαρκώς αυτή τη φορά απλώς θα χρεώνεται στο έλλειμμα και στο χρέος των προηγούμενων ετών.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, Βάλτερ Ράντερμαχερ, έχει δώσει το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει από τον περασμένο Φεβρουάριο. Μιλώντας σε διεθνή μέσα για το θέμα ανέφερε άγνωστο αριθμό ελληνικών swaps συναλλάγματος για τα οποία δεν έχει ενημερωθεί η υπηρεσία του και γι' αυτό θα πρέπει να ερευνηθούν.

Η επόμενη έκθεση για την ελληνική οικονομία θα είναι στο τέλος του μήνα και θα έχει τη μορφή έκθεσης προόδου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπου αναμένεται να αποτυπωθεί και η πρόθεση της Ε.Ε. μετά την -αναμενόμενη πλέον- αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 και κυρίως την επίπτωση στους στόχους του μνημονίου για το 2010.

Παράλληλα, την ερχόμενη Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, καταφθάνει στην Αθήνα τεχνικό κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, προκειμένου να παράσχει τεχνική υποστήριξη στην κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Το κλιμάκιο της τρόικας θα αφιχθεί εκ νέου στις 15 Νοεμβρίου, για να οριστικοποιήσει, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, τα στοιχεία του νέου προϋπολογισμού, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: