Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

«Βασιλικότεροι της Βασιλείας ΙΙΙ» οι τραπεζίτες


Βασιλικότεροι της... «Βασιλείας ΙΙΙ» εμφανίζονται κύκλοι της τραπεζικής αγοράς.

Οι τράπεζες που θεωρούνται "πολύ μεγάλες, για να χρεοκοπήσουν" θα πρέπει και σύντομα να υπαχθούν σε κανόνες εποπτείας αυστηρότερους και από εκείνους της συμφωνίας "Βασιλεία ΙΙΙ", ανέφεραν την Παρασκευή πηγές της αγοράς, που μίλησαν ανωνύμως στο πρακτορείο Ρόιτερ.

Οι πηγές αυτές ζήτησαν, συγκεκριμένα, κεφαλαιακή επάρκεια του δείκτη "Tier 1", για τις μεγάλες τράπεζες, ανώτερη κατά τρεις -ολόκληρες- ποσοστιαίες μονάδες εκείνης (7% του συνόλου), που όρισε πρόσφατα (στις 12 Σεπτεμβρίου) η συμφωνία "Βασιλεία ΙΙΙ".

Παραμένει, στο μεταξύ, η θεωρητική διαφωνία, που εγείρει μία πλειάδα οικονομικών παραγόντων, ποιου ακριβώς μεγέθους τραπεζών η τυχόν χρεοκοπία θα βύθιζε ξανά τις διεθνείς χρηματαγορές στο χάος και, κατά συνέπειαν, ποίες είναι ακριβώς οι τράπεζες, που θα πρέπει να ενισχυθούν χρηματοδοτικά, ώστε κάτι τέτοιο να αποφευχθεί, "πάση θυσία".

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η γερμανική κυβέρνηση διέψευσε το ρεπορτάζ του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CNBC, που μετέδωσε ότι "η γερμανική κυβέρνηση εναντιώνεται προκαταρκτικά στο ενδεχόμενο να ενισχυθούν εκτάκτως, για να μη πτωχεύσουν, και πολύ μεγάλες τράπεζες της".

Ωστόσο το μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Αλεξ Βέμπερ, δήλωσε ευθέως πρόσφατα ότι, "συνεχίζεται στους κόλπους του "Συμβουλίου για την πιστωτική σταθερότητα", οργάνου της 'Ομάδας των 20 (12 αναπτυσσόμενων, 8 πλούσιων) ο διάλογος για την ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης ακόμα και πολύ μεγάλων τραπεζών" στη σημερινή αντίξοη συγκυρία.

Το G20 θα συνέλθει να εξετάσει αυτό, μαζί με πολλά άλλα τρέχοντα οικονομικά ζητήματα, στη διάρκεια του ερχόμενου μηνός, στη Σεούλ.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: