Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Μοιράζει λεφτά στη Μεσόγειο ο Γουέν Τζιαμπάο


Πριν λίγες μέρες στην Ελλάδα, πανηγυρίσαμε για το «πακέτο» με τις δύο διακρατικές και 11 επιχειρηματικές συμφωνίες που υπογράψαμε με την Κίνα, αλλά, όπως όλα δείχνουν, οι βλέψεις του Κινέζου πρωθυπουργού, Γουέν Τζιαμπάο, για την Ευρώπη, δεν σταματούν στη μικρή μας χώρα…....

Μετά την Ελλάδα, ο Γουέν Τζιαμπάο επισκέφτηκε την Ιταλία, όπου υπέγραψε εμπορικές συμφωνίες ύψους 2,25 δισ. ευρώ με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Ο Γουέν Τζιαμπάο υπέγραψε στην Ιταλία τέσσερις διμερείς συμφωνίες: για το εμπόριο, τις πολιτιστικές ανταλλαγές, το δικαίωμα έκδοσης των κρατουμένων, τη φιλική προς το περιβάλλον μεταφορά εμπορευμάτων.

Μετά την Ιταλία, ο Κινέζος πρωθυπουργός σκέφτηκε να «πεταχτεί» ως την Τουρκία για μερικά ακόμα καλά deal.

Κίνα και Τουρκία υπέγραψαν οχτώ συμφωνίες, που αγγίζουν τα 100 δισ. δολάρια, με στόχο τη σύσφιξη της εμπορικής συνεργασίας και των σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες συγκαταλέγονται ανάμεσα στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες του κόσμου.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι στόχος των δύο χωρών είναι η αύξηση του εμπορικού ισοζυγίου μεταξύ τους στα 50 δισ. δολάρια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια από 17 δισ. που είναι σήμερα.

Οι δύο χώρες επεκτείνουν, μάλιστα, τη συνεργασία τους στο στρατιωτικό τομέα, αλλά και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Συγκεκριμένα, Κίνα και Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για την ανάπτυξη της διμερούς εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, Μνημόνιο περί συνεργασίας σχετικά με το μεσοπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο σχέδιο εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας, Μνημόνιο συνεργασίας για ανάληψη έργων υποδομής σε τρίτες χώρες, Μνημόνιο για τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας μεταξύ του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας και της Γενικής Γραμματείας εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας σχετικά με το νέο δρόμο του μεταξιού, Συμφωνία για πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασία για τα έτη 2010-2013, Μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της πληροφορικής, Μνημόνιο συνεργασίας στους τομείς της ναυτιλίας και των έργων υποδομής στις μεταφορές και Συμφωνία διακυβερνητικής σιδηροδρομικής συνεργασίας!
πηγη:protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: