Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Συλλήψεις για «πιθανή απειλή» κατά του Πάπα


Στη σύλληψη πέντε ανδρών που συνιστούσαν «πιθανή απειλή» κατά του Πάπα προέβη την Παρασκευή το πρωί η βρετανική αστυνομία, κατόπιν αξιολόγησης πληροφοριών από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία........

Σύμφωνα με τη Scotland Yard, οι πέντε άνδρες ηλικίας από 26 έως 50 ετών (26, 27, 36, 40 και 50 ετών), που εργάζονταν ως οδοκαθαριστές για εταιρεία που είχε σύμβαση με το δήμο του Γουέστμινστερ στο κεντρικό Λονδίνο, συνελήφθησαν ως ύποπτοι σχεδιασμού, προετοιμασίας ή διάπραξης τρομοκρατικής ενέργειας, σύμφωνα προς τις διατάξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου.

"Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας εργάζονται για την εταιρεία Veolia Environmental Services, μία από τις εταιρείες στις οποίες έχουμε αναθέσει τον καθαρισμό των δρόμων", δήλωσε το συμβούλιο του Γουέστμινστερ Σίτι.

Ο Λάιθ Πένι, διευθυντής του Συμβουλίου του Γουέστμινστερ, περιοχή του Λονδίνου όπου βρίσκεται το βρετανικό κοινοβούλιο, δήλωσε την "εμπιστοσύνη" του για την "ορθότητα" των διαδικασιών ασφαλείας που ακολουθεί η Veolia και το Συμβούλιο όσον αφορά την πρόσληψη των υπαλλήλων τους.

Οι συλλήψεις έγιναν στις 6 παρά τέταρτο το πρωί τοπική ώρα, λίγο πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας της επίσκεψης του Ποντίφικα στη βρετανική πρωτεύουσα. Οι έρευνες τόσο σε σπίτια όσο και σε εμπορικές διευθύνσεις στο βόρειο και ανατολικό Λονδίνο που σχετίζονται με τους συλληφθέντες συνεχίζονται, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν εντοπιστεί όπλα, σχέδια επίθεσης ή επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Οι πέντε συλληφθέντες, που πιστεύεται ότι είναι αλγερινής καταγωγής και ότι ζούσαν στη Βρετανία, κρατούνται και ανακρίνονται σε αστυνομικό τμήμα του κεντρικού Λονδίνου.

Οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι το πρόγραμμα του Πάπα Βενέδικτου του 16ου μπορεί να συνεχιστεί ως έχει με πλήρη ασφάλεια. Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο Πάπας είναι ενήμερος για τις συλλήψεις, αλλά παραμένει ήρεμος και θα ολοκληρώσει το πρόγραμμά του στο Λονδίνο και το Μπέρμιγχαμ.

Η επίσκεψη του προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις από ομάδες πολιτών και οργανώσεις που του καταλογίζουν συγκάλυψη ή ανεπαρκή αυστηρότητα σε ό,τι αφορά τα περιστατικά παιδεραστίας από καθολικούς ιερείς.

Την Πέμπτη το βράδυ, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας, της ΜΙ5 (Εμ-Άι Φάιβ), Τζόναθαν Έβανς προειδοποίησε ότι εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρή απειλή τρομοκρατικής επίθεσης στη Βρετανία. Ο κ. Έβανς αναφερόταν στην επικείμενη αποφυλάκιση εξτρεμιστών, καθώς και στη δραστηριότητα τρομοκρατικών πυρήνων από τη Σομαλία και την Υεμένη.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: