Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

«Βουτηγμένα» στα χρέη τα ταμεία


800.000 οφειλέτες και 15 δισ. προς τα ασφαλιστικά ταμεία



Στα 15 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία από εισφοροδιαφυγή και αδυναμία καταβολής εισφορών, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος. Όσο για τους οφειλέτες, αυτοί ανέρχονται στις 800.000.

Ο κ. Λοβέρδος έκανε λόγο για απροθυμία ή και δυστροπία των τραπεζών να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις για να καταβάλλουν τις οφειλές τους, χορηγώντας τους εγγυημένα δάνεια.

Τέλος, γνωστοποίησε πως τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Παιδείας σχεδιάζουν μέτρα για την αναμόρφωση των κοινωνικών παροχών, τα οποία θα ανακοινωθούν στη Διεθνή Έκθεση από τον πρωθυπουργό.

Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 300 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον κρατική χρηματοδότηση θα χρειαστεί ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελαματιών για να καλύψει τις ανάγκες του έως το τέλος του χρόνου, δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο Γεράσιμος Βουδούρης, πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών. Πρόσθεσε ότι η νέα διοίκηση προσδοκά να εξασφαλίσει έσοδα μέσω της ευνοϊκής ρύθμισης έως τις 15 Οκτωβρίου και προανήγγειλε ότι σε όσους δεν ανταποκριθούν θα κοπούν οι παροχές υγείας.

Καθεστώς η ανασφάλιστη εργασία

Στο 40% φτάνουν τα ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας στις τουριστικές περιοχές, σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Μιχάλη Χάλαρη. Όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ, το μεγαλύτερο ποσοστό φτάνει στο 50% στα νησιά των Κυκλάδων και τα συνολικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί φτάνουν τα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Χάλαρης σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να καταγγέλλουν περιστατικά καταπάτησης της εργατικής νομοθεσίας στον πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 15512.

Για ανάγκη αλλαγής πολιτικής στον τομέα της ανάπτυξης έκανε λόγο μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος. Όπως είπε, «το βασικό πρόβλημα της αγοράς είναι η ρευστότητα και ενώ ανακοινώνονται νέα πακέτα εγγυήσεων προς τις τράπεζες, η πραγματική οικονομία εξακολουθεί να υποφέρει».

Την ανάγκη για αναπτυξιακά μέτρα επισημαίνει ο αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης. «Ταμειακά μέτρα χωρίς ανάπτυξη είναι μια τρύπα στο νερό. Η αγορά στεγνώνει και, έτσι, έσοδα για την κυβέρνηση δεν θα βρεθούν ποτέ. Αντίθετα, θα έχουμε λουκέτα και ανεργία, που χτυπούν κυρίως τη μεσαία τάξη και τα νέα παιδιά. Η ΝΔ έχει σαφή πρόταση για την έξοδο από την κρίση», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.

Σχέδιο αναδιανομής επιδομάτων

Από την πλευρά της πάντως η κυβέρνηση μελετά τη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικά ομάδων με επανακαθορισμό των κριτηρίων για τη χορήγηση των επιδομάτων.

Μελετάται επίσης η συνολική επανεξέταση της κοινωνικής πολιτικής στο πλαίσιο του Μνημονίου, το οποίο ουσιαστικά υπαγορεύει τη χορήγηση επιδομάτων και την αναγνώριση φοροαπαλλαγών με στοχευμένα, εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, ενόψει και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, επεξεργάζεται σχέδιο αναδιανομής επιδομάτων με ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή χωρίς να επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: