Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Προσοχή: Το νέφος μπορεί να επανέλθει!



Οι μετεωρολόγοι στη Μόσχα προειδοποιούν

Για πρώτη ημέρα σήμερα Τετάρτη οι Μοσχοβίτες ξύπνησαν με καθαρό ουρανό, ωστόσο οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι το τοξικό νέφος υποχώρησε μόνο προσωρινά και την Πέμπτη ή την Παρασκευή η ρωσική πρωτεύουσα θα γεμίσει και πάλι καπνό

Στις ίδιες εκτιμήσεις καταλήγει και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ επικαλούμενο μετεωρολογικές πηγές, που θεωρούν ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ο συνδυασμός της φυσικής ομίχλης, της αναστροφής της θερμοκρασίας και η εξασθένηση των ανέμων θα διευκολύνουν τη συγκέντρωση βλαβερών υπολειμμάτων καύσης στον αέρα της Μόσχας.

Την Τετάρτη, υψηλές συγκεντρώσεις δηλητηριωδών αερίων και σωματιδίων παρατηρούνται μόνο στις βιομηχανικές ζώνες και τις μεγάλες οδικές αρτηρίες της Μόσχας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της πόλης καθάρισε χάρη στους νοτιοδυτικούς ανέμους, σε συνδυασμό με βροχή και τοπικές καταιγίδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας, το πρωί της Τετάρτης συνέχιζαν να καίνε 612 πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα συνολικής έκτασης 927.020 στρεμμάτων και το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 290 νέες εστίες και κατασβέστηκαν 314.

Στα περίχωρα της Μόσχας συνεχίζουν να καίνε 40 εστίες, συνολικής έκτασης 2180 στρεμμάτων, μεταξύ των οποίων και 17 σε επιφανειακά κοιτάσματα τύρφης.

Σύμφωνα με το κέντρο προγνώσεων καιρού, ο πρωτοφανής καύσωνας έχει εγκατασταθεί στην περιφέρεια της Μόσχας τους τελευταίους δύο μήνες και ήδη έχει πετύχει ημερήσια θερμοκρασιακά ρεκόρ, με απόλυτο απόλυτο ρεκόρ των 38,2° C.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κορυφαίος ρώσος οικονομολόγος και Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας HSBC, Αλεξάντερ Μορόζοφ εκτίμησε ότι το κόστος για τη Ρωσική οικονομία λόγω της ξηρασίας και των πυρκαγιών ανέρχεται στα 15 δισ. δολάρια, Στο ποσό δεν υπολογίζεται το κόστος από ζημιές σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: