Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

N.Δ.: "Φέρει βαρύτατες ευθύνες ο πρωθυπουργός για την ακύρωση του Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη"


Ακύρωση της συμμετοχής της χώρας μας στα Διεθνή Δίκτυα Ενεργειακών Αγωγών συνιστά η ακύρωση του Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, κατά τον εκπρόσωπο της ΝΔ Πάνο Παναγιωτόπουλο, εξέλιξη για την οποία ο πρωθυπουργός “φέρει βαρύτατες ευθύνες”. Κατά έναν περίεργο τρόπο, τα πρώτα σύννεφα είχαν εμφανιστεί με τις δηλώσεις που είχε κάνει ο κ. Παπανδρέου πριν από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009”, σχολίασε, υπενθυμίζοντας ότι τότε “είχε κάνει λόγο για κάποια προβλήματα που αφορούσαν το περιβάλλον στην περιοχή και δημιουργούσαν σκέψεις για το κατά πόσο πρέπει να προχωρήσει ο αγωγός Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

Οκτώ μήνες μετά την ανάληψη της ευθύνης της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, τα έργα ακυρώνονται”. Υπενθυμίζεται ότι ο βούλγαρος πρωθυπουργός Μπ. Μπορίσοφ επικαλέστηκε περιβαλλοντικές ανησυχίες των κατοίκων του Μπουργκάς, για να δικαιολογήσει την απόφασή του η Βουλγαρία να εγκαταλείψει το έργο.

“Η χώρα υφίσταται τεράστια ζημιά, αφού το έργο θα μας έδινε γεωπολιτικά πλεονεκτήματα”, δήλωσε από την πλευρά του ο υπεύθυνος του τομέα ενέργειας και φυσικών πόρων της ΝΔ Μ. Γιαννάκης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι έτσι δίνουμε τη δυνατότητα στην Τουρκία να αναβαθμίσει τον ρόλο της στις ενεργειακές χώρες. “Η ιστορία θα τον κρίνει”, είπε, αναφερόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης εμφανίστηκε πιο μετριοπαθής, σχολιάζοντας ότι “ήταν περισσότερο εμφανές από κάθε άλλο ότι ο αγωγός Μπουρκάς - Αλεξανδρούπολης δεν θα ολοκληρωνόταν ποτέ. Η Βουλγαρία, η οποία έχει προσδεθεί στο άρμα των Αμερικανών, έπαιξε το ρόλο της” χωρίς να επιμερίζει ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση.

•Κυβέρνηση: Θέλουμε το έργο. Από την πλευρά της η κυβέρνηση επανέλαβε χθες διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή τη δέσμευση της Ελλάδας στο έργο: "Θέλουμε να λειτουργήσει αυτό το έργο, θεωρούμε ότι είναι ένα έργο που εξυπηρετεί και το δημόσιο συμφέρον και είμαστε έτοιμοι να το λειτουργήσουμε", τόνισε ο κ. Πεταλωτής, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι προϋπόπθεση είναι να βρεθεί λύση με τη Βουλγαρία και τη Ρωσία.

"Αναρωτιέμαι ποια συμφέροντα εξυπηρετεί ο κ. Μπορίσοφ με αυτήν την προσωπική απόφασή του" ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός Σεργκέι Στανίσεφ (επί των ημερών του οποίου υπογράφτηκε η συμφωνία κατασκευής του αγωγού) κάνοντας λόγο για επικίνδυνους αυτοσχεδιασμούς. Επισήμανε ότι παρόμοια μεγάλα αναπτυξιακά σχέδια αγγίζουν και θέματα εθνικής ασφάλειας και προειδοποίησε ότι πέρα από τις μεγάλες οικονομικές απώλειες, η Σόφια ριψοκινδυνεύει και σοβαρή επιδείνωση των σχέσεών της με τη Μόσχα.

"Το σχέδιο κατασκευής πετρελαιαγωγού, που θα παρακάμπτει τα στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια, εξασφαλίζοντας εναλλακτική διαδρομή για τη μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου προς την Ευρώπη και τις διεθνείς αγορές θα γίνει πραγματικότητα, επειδή το χρειάζεται η Ρωσία” δήλωσε από την πλευρά του ο Βούλγαρος εμπειρογνώμονας για ενεργειακά θέματα Ατανάς Θάσεφ, προσθέτοντας: “Από τις ενδιαφερόμενες χώρες και φορείς εξαρτάται αν ο αγωγός αυτός θα λέγεται Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, Σαμσούν - Τζεϊχάν ή κάπως αλλιώς".

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: