Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

«Στόχος μας η βιώσιμη οικονομία»


Θέμα αναπλήρωσης όσων έχασε ο ελληνικός λαός με τις θυσίες του προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση, έθεσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στόχος μας, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, είναι να φθάσουμε σε μια βιώσιμη οικονομία προσθέτοντας ότι με την επίτευξη του στόχου αυτού όχι μόνο δεν θα ξαναχρειαστεί να σκεφτεί κάποιος νέες θυσίες, " αλλά να μπορούμε να αναπληρώσουμε και αυτά που έχασε ο ελληνικός λαός".

Προς επίρρωσιν της φράσης του αυτής ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "είναι και πατριωτικό και εθνικό θέμα η διάσταση αυτού του εγχειρήματος" και πρόσθεσε ότι για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου είναι ανάγκη να υπάρξει ευρύτερη ομοψυχία και συναίνεση.

Επίσης ανέφερε ότι αναγκαιότητα είναι και το κράτος πρόνοιας, το οποίο πρέπει να αναμορφωθεί πλήρως ώστε να αξιοποιούνται σωστά τα χρήματα του ελληνικού λαού.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Moody's χαρακτήρισε "αδικαιολόγητη την υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων" και επισήμανε το παράδοξο ότι στην ίδια ανακοίνωσή του ο οίκος διαπιστώνει ότι δεν είναι μεγάλη η πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας. Επισήμανε επίσης ότι η συγκεκριμένη έκθεση σχολιάστηκε αρνητικά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κ. Παπανδρέου στην ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο ανέφερε ότι πολλές από τις πρωτοβουλίες που ήδη αναλαμβάνει η κυβέρνηση αποτελούν μέρος του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης, καθώς και ότι τα νομοσχέδια που τέθηκαν στη συζήτηση είναι μέρος του μνημονίου.

Είναι εξαιρετικής σημασίας ζήτημα να μείνουμε προσηλωμένοι στην τήρηση των δεσμεύσεών μας τόνισε ο πρωθυπουργός δίνοντας και έναν τόνο αισιοδοξίας, σημειώνοντας ότι είμαστε μέσα στους στόχους μας σε αυτούς τους οκτώ μήνες διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Και σε πολλές περιπτώσεις, πρόσθεσε, είμαστε μπροστά από το χρονοδιάγραμμα.

Επίσης επισήμανε ότι έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα κλίμα ακόμα μεγαλύτερης εμπιστοσύνης στις δυνατότητες που έχει η Ελλάδα να βγει από την κρίση. Σημείωσε ακόμη ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν με μεγάλη σαφήνεια ότι το πρόγραμμα εκτελείται κανονικά καθώς και ότι η ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του 2010 ήταν μικρότερη από αυτή που προέβλεπε το μνημόνιο. Τέλος, για την πορεία του χρέους τόνισε ότι παρότι παραμένει ανοδική, αναμένεται να αρχίσει η αποκλιμάκωσή του από το 2013.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: