Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

«Το ευρώ δεν θα πεθάνει»


Απόλυτα βέβαιος για το μέλλον του ενιαίου νομίσματος εμφανίζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole-24 Ore.

Το ευρώ δεν μπορεί να πεθάνει, "είναι ένα από τα ισχυρότερα νομίσματα του κόσμου", δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρά τους κλυδωνισμούς του ευρωνομίσματος στις διεθνείς αγορές.
Όταν ερωτάται για την πιθανότητα το ευρώ να μην επιβιώσει της έλλειψης συντονισμού και σύγκλισης των οικονομιών της ευρωζώνης, ο Μπαρόζο απαντά: "δεν συμμερίζομαι αυτήν την ανάλυση".
πηγη:skai.gr

"Το ευρώ είναι ένα από τα πιο ισχυρά νομίσματα στον κόσμο και το δεύτερο διεθνές νόμισμα", εξηγεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνοντας ότι " το επίπεδο του χρέους μας είναι χαμηλότερο από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία".

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο παραδέχεται ότι "προβλήματα εμφανίσθηκαν σε ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ , αλλά το ισχυρό και αξιόπιστο ευρώ είναι προς το συμφέρον όλων των μελών της

Βρεθήκαμε μπροστά σε μία κατάσταση άνευ προηγουμένου για το ενιαίο νόμισμα, με επιθέσεις των αγορών εναντίον των δημοσίων χρεών ορισμένων χωρών που βρέθηκαν σε πιο ευάλωτη θέση

ευρωζώνης και των χωρών που δεν συμμετέχουν σε αυτήν".

Ο πρόεδρος της Επιτροπής τονίζει επίσης "την αποφασιστικότητα των ευρωπαίων ηγετών να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για τη διατήρηση της σταθερότητας του ευρώ", και αναφέρθηκε στην απόφαση η οποία ελήφθη την Πέμπτη κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών στην κρίση.

Δηλώνει πολύ ικανοποιημένος που η Ευρώπη στάθηκε "ικανή να υιοθετήσει μέτρα όχι μόνο για την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά επίσης και για την προώθηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης , των θεσμικών μεταρρυθμίσεων και της διαφάνειας του τραπεζικού συστήματος".

Ο Μπαρόζο παραδέχεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση "θα μπορούσε να έχει αντιδράσει νωρίτερα", αλλά τονίζει ότι "είναι εύκολο να κρίνει κανείς εκ των υστέρων".

"Βρεθήκαμε μπροστά σε μία κατάσταση άνευ προηγουμένου για το ενιαίο νόμισμα, με επιθέσεις των αγορών εναντίον των δημοσίων χρεών ορισμένων χωρών που βρέθηκαν σε πιο ευάλωτη θέση", υπενθύμισε κάνοντας έμμεση αναφορά και στην Ελλάδα.

Και "πήρε χρόνο διότι αποτελούμε μια ένωση δημοκρατιών και δεν έχουμε μια κεντρική εξουσία που θα επέβαλλε λύσεις σε όλους τους άλλους", λέει, θεωρώντας ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να είναι υπερήφανοι για τα αποτελέσματα και για τους πόρους που χρησιμοποιήθηκαν για την επίλυση του κρίσης του ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: