Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Η Κίνα θα κάνει το γιουάν πιο ευέλικτο


Διατεθειμένο να κάνει το γιουάν πιο ευέλικτο εμφανίζεται το Πεκίνο, στο πλαίσιο των προσπαθειών του να βελτιώσει το καθεστώς της ισοτιμίας της Κίνας. Την είδηση μετέδωσε το Σάββατο το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua επικαλούμενο τη Λαϊκή Τράπεζα της χώρας.

Η Κίνα δέχεται ισχυρές πιέσεις, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ, να επιτρέψει στο γιουάν να ανατιμηθεί ώστε να συμβάλει στη μείωση των παγκόσμιων οικονομικών ανισορροπιών, συμπεριλαμβανομένου του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με την Κίνα.

Προ δεκαημέρου, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάϊτνερ εξαπέλυσε κατηγορίες προς το Πεκίνο ότι "παρεμποδίζει την αποκατάσταση της ισορροπίας στη διεθνή οικονομία".

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, δήλωσε ότι η ανακοίνωση της Κίνας για αύξηση της ευελιξίας του γιουάν είναι "μία καλοδεχούμενη εξέλιξη" και ότι το ισχυρότερο γιουάν θα βοηθήσει σε αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών στην Κίνα και να επαναπροσανατολίσει τις επενδύσεις στο εσωτερικό.

Ο επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ακόμα ότι το ισχυρότερο γιουάν συμβαδίζει με το πόρισμα έκθεσης που θα παρουσιάσει το ΔΝΤ στη διάσκεψη της G20 στο Τορόντο, την επόμενη εβδομάδα.
πηγη:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: