Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Εμπόλεμη ζώνη το Σύνταγμα..















Με βανδαλισμούς, συμπλοκές και εκτεταμένα επεισόδια διαδηλωτές, ΜΑΤ, και κουκουλοφόροι μετέτρεψαν σε εμπόλεμη ζώνη την πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους. Το διήμερο των σκληρών συγκρούσεων και επεισοδίων άφησε πίσω του το κέντρο της Αθήνας σαν ένα βομβαρδισμένο τοπίο με ανυπολόγιστες ζημιές που υπέστησαν κυρίως ιδιώτες καταστηματάρχες...


Η πλατεία Συντάγματος δεν θυμίζει σε τίποτα πλέον τον τόπο που για 37 ημέρες οι Αγανακτισμένοι διαδήλωναν ειρηνικά.

Βίαια επεισόδια, εκατοντάδες σοβαροί τραυματισμοί, καταστροφές, φωτιές και ένα βομβαρδισμένο τοπίο στο κέντρο της Αθήνας είναι η εικόνα που μετέδιδαν τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων από προχθές που ξεκίνησαν οι πορείες των απεργών, αλλά και οι διαδηλώσεις των «αγανακτισμένων» με αφορμή την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.

Ο πετροπόλεμος, οι βανδαλισμοί και η ρίψη δακρυγόνων και χημικών συνεχίστηκε και σήμερα με αμείωτη ένταση. Οι 48ωρες οδομαχίες μεταξύ κουκουλοφόρων και ΜΑΤ ξεκίνησαν από το απόγευμα της Τρίτης, παρά την έντονη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων και ανδρών των ΜΑΤ που ξεπερνούσαν τις 5.000.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν παρατεταγμένες επί της πλατείας Συντάγματος και συγκρούονταν με κουκουλοφόρους.

Νωρίτερα, διμοιρίες των ΜΑΤ καταδίωξαν διαδηλωτές επί της πλατείας Συντάγματος, την οποία οι τελευταίοι χρησιμοποιούσαν για ορμητήριο. Οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα είναι καλυμμένοι από πέτρες, μάρμαρα, καρέκλες και δοκάρια. Εκτεταμένες ζημιές σε καταστήματα και ξενοδοχεία επί της πλατείας Συντάγματος, κατεστραμμένες στάσεις λεωφορείων και καμένοι κάδοι απορριμμάτων συμπληρώνουν τη θλιβερή εικόνα.

Τα επεισόδια ξέσπασαν λίγο μετά τις 13:20 στη συμβολή της Λεωφόρου Αμαλίας με την οδό Γεωργίου, όπου δεκάδες άτομα πετούν πέτρες, ξύλα και καδρόνια εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται πίσω από τα κιγκλιδώματα στον περίβολο της Βουλής.
Η αστυνομία απάντησε με εκτεταμένη χρήση χημικών αλλά και βομβίδων κρότου-λάμψης. Η ατμόσφαιρα στο Σύνταγμα παραμένει αποπνικτική, εξαιτίας των δακρυγόνων.

Τα επεισόδια ωστόσο επεκτάθηκαν και στους γύρω δρόμους, φτάνοντας μέχρι και το Μοναστηράκι, όπου πλήθος κόσμου είχε μεταφερθεί στο σημείο, καθώς η ατμόσφαιρα στο Σύνταγμα ήταν αποπνικτική.

Οι μάχες σώμα με σώμα μεταξύ διμοιρίας των ΜΑΤ και κουκουλοφόρων συνεχίστηκαν στην οδό Βασιλέως Γεωργίου, καθώς ομάδες αστυνομικών πραγματοποιούσαν επιθέσεις με χημικά. Τα δακρυγόνα έπεφταν βροχή και επί της οδού Φιλελλήνων, με τον κόσμο να βρίσκεται εγκλωβισμένος μεταξύ ΜΑΤ και κουκουλοφόρων.

Αργότερα διμοιρίες των ΜΑΤ επιτέθηκαν μαζικά κατά διαδηλωτών, ρίχνοντας δεκάδες δακρυγόνα, χημικά και βομβίδες κρότου λάμψης.


Λίγο μετά τις 6:10 το απόγευμα, δυνάμεις των ΜΑΤ με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, άρχισαν να καταδιώκουν τους συγκεντρωμένους στο κέντρο της Πλατείας Συντάγματος.

Κουκουλοφόροι εισέβαλλαν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που βρίσκεται στο ισόγειο του υπουργείου Οικονομικών, βάζοντας φωτιά στο κτήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότεροι από 500 διαδηλωτές έλαβαν τις πρώτες βοήθειες από το πρόχειρο ιατρείο που έχει στηθεί στο μετρό Συντάγματος.


Η αστυνομία προχώρησε σε 29 προσαγωγές, εκ των οποίων οι 9 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, ενώ στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο έχουν μεταφερθεί 26 αστυνομικοί που έχουν τραυματιστεί στα επεισόδια







http://www.metrogreece.gr/News.aspx?a_id=24069&NewsType=3&SubNewsType=5

Δεν υπάρχουν σχόλια: