Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις



Πολιτικές συζητήσεις για κυβέρνηση με πρόσωπα και πρωθυπουργό κοινής αποδοχής φαίνεται να βρίσκονται σε εξέλιξη...

Την πρόταση για μια τέτοια κυβέρνηση συνεργασίας ή "εθνικής σωτηρίας" φέρεται να έκανε ο Αντώνης Σαμαράς, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, η οποία διήρκεσε 20 λεπτά, θέτοντας ως προϋπόθεση η κυβέρνηση αυτή να έχει ως αποστολή την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου και θητεία το πέρας της διαπραγμάτευσης αυτής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ αποκλείει την παρουσία Παπανδρέου σε ένα τέτοιο σχήμα, θέτει την επαναδιαπραγμάτευση ως προϋπόθεση, ζητά ακόμη η κυβέρνηση αυτή να θέσει προτάσεις για συνταγματική μεταρρύθμιση και θέμα αλλαγής του νόμου για τη μετανάστευση και φαίνεται να "βλέπει" εκλογές μετά τη θητεία της κυβέρνησης κοινής αποδοχής που προτείνει.

Πληροφορίες από τη Συγγρού αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός δεν απέρριψε την πρόταση Σαμαρά, αλλά ανανέωσε το τηλεφωνικό ραντεβού μαζί του για σήμερα το απόγευμα, γεγονός που δείχνει ότι είναι σε εξέλιξη μια ευρύτερη πολιτική διαβούλευση και έντονες ζυμώσεις.

Ο Γ. Παπανδρέου επισκέφθηκε στη μια μετά το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ είχε αρχίσει από νωρίτερα τις τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς και εντός της ημέρας θα απευθύνει και διάγγελμα, όπως έχει γίνει γνωστό από το Μαξίμου. Δημόσια δήλωση θα κάνει και ο Αντώνης Σαμαράς μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Σε ανακοίνωση του ΚΚΕ για τη συνομιλία Παπανδρέου - Παπαρήγα αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός "έθεσε ζήτημα συναίνεσης στους όρους που θέτει η ΕΕ προκειμένου να χορηγηθεί το νέο δάνειο προς τη χώρα" και ότι η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε ότι το ΚΚΕ "αρνείται οποιαδήποτε συζήτηση και συναίνεση με τους όρους πτώχευσης του λαού και εξέφρασε για μια ακόμα φορά την κάθετη αντίθεση του ΚΚΕ με τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ της ΝΔ και της ΕΕ". Από την ίδια ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος προκύπτει ότι ο πρωθυπουργός έθεσε θέμα δημοψηφίσματος, με την Αλέκα Παπαρήγα να απαντά ότι "το ζήτημα δεν είναι να τεθούν αποπροσανατολιστικά εκβιαστικά και τρομοκρατικά διλήμματα, αλλά ο λαός να μιλήσει μέσω εκλογών".

Η συνομιλία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη έγινε στις 14.30, χωρίς να υπάρξουν πληροφορίες για την κουβέντα που είχαν. Αυτό που έγινε γνωστό από την πλευρά του ΛΑΟΣ είναι ότι ο κ. Καρατζαφέρης θα συναντήσει το μεσημέρι της Πέμπτης τον Κάρολο Παπούλια, μετά από πρωτοβουλία του πρώτου.

Ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα, συνομιλητές του οποίου έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός δεν διατύπωσε κανένα αίτημα για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών ή για συνάντηση με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έκανε σαφή τη βούλησή του να προχωρήσει για την ψήφιση στη Βουλή και τόνισε ότι ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας επαναδιατύπωσε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι "η μόνη ομαλή διέξοδος είναι η προσφυγή στις κάλπες".

Διαφορετικές είναι οι πληροφορίες που έρχονται από την πλευρά της Δημοκρατικής Αριστεράς. Συνομιλητές του Φώτη Κουβέλη, με τον ο οποίο ο κ. Παπανδρέου συνομίλησει πριν δει τον κ. Παπούλια, εκτιμούν ότι από τη συνομιλία διεφάνη ότι ο κ. Παπανδρέου προτίθεται να αναλάβει ξανά την πρωτοβουλία για μια συνάντηση με πολιτικούς αρχηγούς, ώστε να σταλεί προς την Ευρώπη ένα μήνυμα ενιαίας στάσης, ανεξάτρτητα από τις διαφορετικές προσεγγίσεις των κομμάτων επί του Μεσοπρόθεμου.

Ο κ. Παπανδρέου έχει συνομιλήσει και με την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία φέρεται να αποκόμισε την εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός είναι ανοιχτός σε όλα και φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό "συναίνεση ή εκλογές".








http://www.megatv.com/megagegonota/summary.asp?catid=17532&subid=2&pubid=27433662

Δεν υπάρχουν σχόλια: