Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Αφιέρωμα: Ναύπλιο




Η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, το Ναύπλιο, είναι η πόλη που κατέχει μια από τις... πρώτες θέσεις στις επιλογές και στην καρδιά των εκδρομέων, που αγαπούν την ιστορία, τη φύση, τη θάλασσα ,την περιήγηση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία. Το Ναύπλιο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, μόλις 147χλμ. Γι’ αυτό και προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών που «δραπετεύουν» για ολιγοήμερες διακοπές από την πρωτεύουσα αλλά και ολόκληρη την Πελοπόννησο.

Μια εκδρομή στο Ναύπλιο είναι ευχάριστη κάθε εποχή του χρόνου, και μπορεί να συνδυαστεί με επισκέψεις σε κοντινά μέρη, όπως οι Μυκήνες, η Επίδαυρος, το Τολό, το Άργος, η Τύρινθα, το Πόρτο Χέλι. Μυκηναϊκοί θησαυροί, ενετικές καστροπολιτείες, παραδοσιακά χωριά, πανέμορφα ακρογιάλια κάνουν το ταξίδι σ’ αυτήν τη γωνιά της αργολικής γης μαγευτικό.

Οι μύθοι αναφέρουν πως η πόλη πήρε το όνομά της από τον ιδρυτή της αρχαίας Ναυπλίας, τον Ναύπλιο, γιο του Ποσειδώνα.
Γνωστός είναι όμως κι ένας ακόμη Ναύπλιος, ο οποίος υπήρξε σπουδαίος γνώστης της ναυτικής τέχνης, εφευρέτης, γιατρός, αστρονόμος, ποιητής, φιλόσοφος και πατέρας του Παλαμήδη. Η νέα πόλη δεν παρουσιάζει κάποια ιδιαίτερη γραφικότητα, γι’ αυτό καλό είναι να κατευθυνθείτε προς το παλιό, προς το ιστορικό κομμάτι αυτής της πόλης, εκείνο που σίγουρα θα σας ενθουσιάσει.

Νεοκλασικά κτίρια, πλακόστρωτες πλατείες και κάστρα συνθέτουν ένα σκηνικό που αποπνέει πολιτισμό, ρομαντισμό και γοητεία. Η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται περίπου τον 7ο αι. π.Χ. Έκτοτε, γνώρισε, την ακμή, την πρόοδο αλλά και τις επιδρομές και την κυριαρχία πολλών ξένων κατακτητών. Το 1389 οι Βενετοί κυριαρχούν στην παραθαλάσσια τούτη πόλη και τότε είναι μια περίοδος που το Ναύπλιο οικοδομήθηκε με πανέμορφα κτίρια, αναγεννησιακού στυλ, κάποια από τα οποία σώζονται έως και σήμερα.

Οι Έλληνες απελευθερώνουν το Ναύπλιο από την κυριαρχία των Τούρκων το 1822 και η πόλη γίνεται η πρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και παραμένει το κέντρο των πολιτικών εξελίξεων έως το 1834, οπότε η πρωτεύουσα μεταφέρεται στην Αθήνα.
Η γοητεία της οφείλεται στη μεσαιωνική αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης, η οποία αποτυπώνεται στα νεοκλασικά αρχοντικά της. Περιηγηθείτε στα στενά σοκάκια με τους περίτεχνους εξώστες, ανεβείτε τα σκαλοπάτια που είναι κομμάτια των μικρών δρόμων της παλιάς πόλης, «χαϊδέψτε» με το βλέμμα σας τα γραφικά κτίρια, τις παλιές εκκλησιές. Σταθείτε στην εκκλησιά του Αγίου Σπυρίδωνα, είναι ο ναός μπροστά στον οποίο δολοφονήθηκε ο πρώτος κυβερνήτης της χώρας, ο Ιωάννης Καποδίστριας.
Μάλιστα, τα σημάδια από τις σφαίρες στον τοίχο του ναού είναι ακόμα εμφανή.
Η βόλτα στα στενά της παλιάς συνοικίας της πόλης, ανάμεσα στις βουκαμβίλιες και στις λουλουδιασμένες αυλές των σπιτιών θα σας θυμίσει νησί, άλλωστε η θάλασσα είναι πολύ κοντά σας.







http://www.rythmosfm.gr/ταξιδι/αφιέρωμα-ναύπλιο.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: