Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Πόνος στο αυτί - παθήσεις που τον προκαλούν



Ο πόνος στο αυτί προέρχεται είτε από κάποια πάθηση του αυτιού ή είναι αντανακλαστικός από τη περιοχή του κεφαλιού και του λαιμού.

Μπορεί να είναι συνεχής και έντονος, διαξιφιστικός (σαν σουβλιές), βαθύς και ενοχλητικός ή διακοπτόμενος. Μπορεί επίσης να γίνεται πιο έντονος όταν πιέζουμε το αυτί, όταν μασάμε, όταν φτερνιζόμαστε ή φυσάμε τη μύτη μας.

Το ακριβές σημείο του πόνου είναι πολύ σημαντικό για να καταλάβουμε ποιο μέρος του αυτιού πάσχει. Ο πόνος μπροστά από το αυτί, στη περιοχή του τράγου συνήθως προέρχεται από μικρό δοθιήνα (σπυράκι με πύον). Ο πόνος βαθιά στο αυτί ή πίσω από αυτό προέρχεται από κάθε είδος οξείας μέσης ωτίτιδας ή μαστοειδίτιδα και μερικές φορές αυξάνεται όταν φυσάμε τη μύτη μας. Και οι δύο παθήσεις είναι σοβαρές και χρειάζονται καλή αντιβίωση και παρακολούθηση μέχρι να περάσουν εντελώς.

Ο πόνος πίσω από το αυτί ή κάτω από αυτό, που αυξάνεται όταν το πιέζουμε προέρχεται από εξωτερική ωτίτιδα, από ερυθρά, ή από φλεγμονή στο τριχωτό δέρμα του κεφαλιού. Η εξωτερική ωτίτιδα απαιτεί καλό καθαρισμό του αυτιού, φροντίδα, ωτικές σταγόνες και ίσως ισχυρή αντιβίωση.

Πολλές φορές όμως το αυτί πονάει αλλά όταν το εξετάσουμε είναι απόλυτα υγιές. Δεν είναι σπάνιο, ιδίως σε παιδιά με πόνο στο αυτί, να δίνονται αντιβιοτικά χωρίς το αυτί τους να έχει τίποτα.

Γιατί όμως το αυτί πονάει χωρίς να πάσχει;
Αυτό θα εξηγηθεί μετά από λεπτομερή έλεγχο σε όλο το κεφάλι και το λαιμό. Υπάρχουν παθήσεις που κάνουν αντανακλαστικό πόνο στο αυτί. Αυτές είναι:

Παθήσεις των δοντιών ιδίως των πίσω. Ο φρονιμίτης που βγαίνει ή δεν μπορεί να βγει, όπως επίσης κάποια ρίζα δοντιού που έχουμε βγάλει και αυτή έμεινε μέσα, μπορεί να κάνει οδοντικό πόνο στο αυτί.
Αρθρίτιδα κροταφογναθικής άρθρωσης. Όταν τα δόντια δεν πατάνε καλά, π.χ. μετά από οδοντιατρικές θεραπείες ή μερικά λείπουν ή υπάρχουν ορθοδοντικά προβλήματα, τότε η άρθρωση κουράζεται, κάνει φλεγμονή και πονάει το αυτί. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να πάμε στον οδοντίατρο, στον ορθοδοντικό ή στον γναθολόγο.
Παθήσεις στόματος και φάρυγγα. Η οξεία αμυγδαλίτιδα, το φαρυγγικό απόστημα, η αδενοτομή, η αμυγδαλεκτομή, τα έλκη και οι κακοήθεις όγκοι του στόματος και του φάρυγγα πολλές φορές κάνουν πόνο στο αυτί.
Σε ρινίτιδα και ιγμορίτιδα σπάνια πονάει το αυτί, αλλά οι κακοήθεις όγκοι της μύτης και των ιγμορείων μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο αυτί.
Ο λάρυγγας πρέπει να εξετάζεται με βιντεοενδοσκόπηση πάντοτε, γιατί ο καρκίνος στη περιοχή αυτή και η φυματιώδης λαρυγγίτιδα κάνουν αντανακλαστικό πόνο στο αυτί.
Νευραλγίες. Υπάρχει ένα νεύρο που λέγεται γλωσσοφαρυγγικό και μερικές φορές κάνει έντονο πόνο στο πίσω μέρος της γλώσσας, στο φάρυγγα και το αυτί.

Το τυμπανικό νευρικό πλέγμα μπορεί επίσης να κάνει έντονο πόνο στο αυτί και όταν το ακουμπάμε ο πόνος γίνεται μεγαλύτερος. Μερικές παθήσεις της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης κάνουν νευραλγία που μπορεί να φτάσει μέχρι το αυτί. Υπάρχουν αντανακλαστικοί πόνοι στο αυτί και από άλλα νεύρα του κεφαλιού, που γνωρίζει ο ειδικός γιατρός.

Οδηγίες για πόνο στο αυτί:

Όταν το αυτί σας πονέσει αρχικά παίρνετε ένα παυσίπονο.
Αν ο πόνος έγινε όταν βγήκατε στο κρύο, τα ζεστά ξηρά επιθέματα βοηθούν πολύ.
Απαγορεύεται να ρίξετε σταγόνες από οποιοδήποτε υγρό ή φάρμακο και ιδίως από οινόπνευμα.
Αν ο πόνος συνεχίζεται και την επομένη ημέρα πρέπει να σας δει ο ειδικός για το αυτί γιατρός.







http://www.echristopoulos.gr/gr/Articles.aspx?ElementName=%CE%A0%CF%8C%CE%BD%CE%BF%CF%82%20%CF%83%CF%84%CE%BF%20%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%AF%20-%20%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82%20%CF%80%CE%BF%CF%85%20%CF%84%CE%BF%CE%BD%20%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%8D%CE%BD

Δεν υπάρχουν σχόλια: