Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2011

«Καταστροφή» για τη Ρωσία η κοινοβουλευτική δημοκρατία, λέει ο Μεντβέντεφ


Οι δημοκρατικοί θεσμοί της Ρωσίας δεν είναι τέλειοι, αλλά η πολιτική μεταρρύθμιση πρέπει να είναι σταδιακή για τη διατήρηση της σταθερότητας, λέει...... ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε διεθνές φόρουμ πολιτικών αναλυτών στο Γιάροσλαβ της Ρωσίας. Χαρακτηρίζει «καταστροφή» την κοινοβουλευτική δημοκρατία για τη Ρωσία, ενώ σε αντίθεση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει ότι η κατάρρευση της ΕΣΣΔ ήταν τραγωδία, αλλά δεν υπήρχε εναλλακτική λύση.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο φόρουμ με θέμα το θεσμό της δημοκρατίας, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι δεν επιθυμεί ένα κοινοβουλευτικό καθεστώς, όπως εκείνο που εγκαθιδρύθηκε στο Κιργιστάν.

«Μας μιλούν για κοινοβουλευτική δημοκρατία και οι Κιργίζιοι φίλοι μας επέλεξαν αυτή την οδό. Αλλά για τη Ρωσία, όπως φοβάμαι και για το Κιργιστάν, η κοινοβουλευτική δημοκρατία θα ήταν καταστροφή» δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ , σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Στο ρωσικό πολιτικό σύστημα κυριαρχούν ο πρόεδρος και ο πανίσχυρος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η κάτω Βουλή (Δούμα), τη συντριπτική πλειοψηφία των εδρών της οποίας κατέχει το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Ρώσου πρωθυπουργού, αρκείται στην ψήφιση των νομοσχεδίων που προτείνονται από την εκτελεστική εξουσία.

Οι δημοκρατικοί θεσμοί της Ρωσίας δεν είναι τέλειοι, αλλά η πολιτική μεταρρύθμιση πρέπει να είναι σταδιακή για να διασφαλισθεί η σταθερότητα, είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Είμαστε μία πολύ νεαρή δημοκρατία, μία ατελής δημοκρατία -μιλάμε ανοικτά γι' αυτό. Όσο για το σημερινό πολιτικό μας μοντέλο, οι αλλαγές δεν μπορεί παρά να είναι προσεκτικές, βήμα-βήμα ώστε να μην διαταραχθεί η σταθερότητα» επισήμανε.

Αντίθετα όμως με τον Ρώσο πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν που έχει δηλώσει ότι η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ήταν η μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή του 20ού αιώνα, ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι συνιστά τραγωδία, αλλά δεν υπήρχε εναλλακτική λύση εκείνη την εποχή.

«Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης υπήρξε πραγματικά μια μεγάλη δοκιμασία για τους ανθρώπους και για πολλούς υπήρξε τραγωδία, αλλά δεν πιστεύω ότι είχαμε εναλλακτικό σενάριο ανάπτυξης» δήλωσε.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: