Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

WikiLeaks: Χαστούκι δέχθηκε ο Αχμαντινεζάντ στις αρχές του 2010


Ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης χαστούκισε θυμωμένος τον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ στις αρχές του 2010, την ώρα που η..... Τεχεράνη ήταν ακόμη αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις από τις ταραχές που σημειώθηκαν μετά τις προεδρικές εκλογές του 2009, σύμφωνα με αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα που διέρρευσε από τον ιστότοπο WikiLeaks.

Το τηλεγράφημα, που συντάχθηκε το Φεβρουάριο, αναφέρει ότι ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Αλι Τζαφαρί κατηγορούσε τον Αχμαντινεζάντ για το μετεκλογικό "χάος" που επικράτησε το 2009.

Όπως δημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το τηλεγράφημα με τίτλο "Αυτός που χαστουκίστηκε" επικαλείται έναν Ιρανό παρατηρητή στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ο οποίος αφηγήθηκε ότι ο Αχμαντινεζάντ αισθανόταν ότι μετά από τις βίαιες ταραχές που ακολούθησαν την επανεκλογή του ο "κόσμος αισθανόταν ότι ασφυκτιά".

Σε μία συνάντηση με το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας ο πρόεδρος "σκέφτηκε ότι για να ηρεμήσει η κατάσταση ίσως είναι αναγκαίο να δοθούν περισσότερες προσωπικές και κοινωνικές ελευθερίες, ακόμα και περισσότερη ελευθερία στον Τύπο", σύμφωνα με τον Ιρανό παρατηρητή.

Αυτή η πρόταση προκάλεσε την οργισμένη απάντηση του Τζαφαρί, σύμφωνα πάντα με το τηλεγράφημα,: "Κάνετε λάθος! (Στην πραγματικότητα) εσείς δημιουργήσατε αυτό το χάος! Και τώρα λέτε να δώσουμε περισσότερη ελευθερία στον Τύπο;".

Στη συνέχεια ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης χαστούκισε στο πρόσωπο τον Αχμαντινεζάντ "προκαλώντας την άμεση διακοπή της συνεδρίασης", η οποία δεν επαναλήφθηκε παρά μόνο αφού πέρασαν δύο εβδομάδες.

Χρειάστηκε η παρέμβαση του Αγιατολάχ Αχμάντ Τζανατί, επικεφαλής του Συμβουλίου των Φρουρών της Επανάστασης, για να επιστρέψουν στο τραπέζι ο Τζαφαρί και ο Αχμαντινεζάντ, όπως αναφέρει το τηλεγράφημα.
http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: