Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

"Ξεκάθαρα σημάδια φούσκας" διακρίνει στην αγορά του χρυσού η Natixis

Του Δημήτρη Ζάντζα

«Ξεκάθαρες ενδείξεις φούσκας» διακρίνει στην αγορά του χρυσού η Natixis, όπως αναφέρει στην πιο πρόσφατη εβδομαδιαία της..... ανασκόπηση για τις αγορές εμπορευμάτων, σημειώνοντας ότι «οι ανισορροπίες στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η μη ορθολογική συμπεριφορά των επενδυτών» είναι οι λόγοι που οι τιμές του χρυσού έχουν οδηγηθεί τόσο ψηλά και οι ίδιοι είναι που θα φέρουν την πτώση.

Η Natixis εστιάζει αρχικά στην κρίση χρέους της Ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα και την Ιρλανδία βοήθησαν την άνοδο της τιμής του χρυσού (σε όρους ευρώ). «Το 2011 η ανησυχία θα επικεντρωθεί στον κίνδυνο εξάπλωσης της κρίσης σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία ή ακόμα και το Βέλγιο» σημειώνει η γαλλική τράπεζα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «τα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας και μείωσης του χρέους είναι ξεκάθαρα αρνητικές εξελίξεις για την πορεία της τιμής του χρυσού». Και συμπληρώνει ότι «τα σκληρά μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, αλλά και σε άλλες χώρες» υποδηλώνουν ότι η Ευρωζώνη μετατρέπεται αργά αλλά σταθερά από θετική σε αρνητική επιρροή για την αγορά του μετάλλου.
"Η σημερινή κρίση έχει αποδείξει ότι μεγάλο μέρος της οικονομικής θεωρίας δεν επαληθεύεται πάντα"

Στις ΗΠΑ, οι τιμές του χρυσού υποστηρίζονται από τα εξαιρετικά χαμηλά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα επιτόκια, αναφέρει η Natixis, σχολιάζοντας ότι οι επενδυτές ανησυχούν για τη μακροπρόθεσμη πορεία του πληθωρισμού εξαιτίας «μίας τόσο χαλαρής νομισματικής πολιτικής».

Σημειώνει ωστόσο επ’ αυτού ότι η σημερινή κρίση έχει αποδείξει ότι μεγάλο μέρος της οικονομικής θεωρίας δεν επαληθεύεται πάντα. Όπως εξηγεί, «σε μία χώρα που υποφέρει από υψηλό πληθωρισμό θα έπρεπε η τιμή του χρυσού σε εγχώριο νόμισμα να ενισχύεται, διότι το νόμισμά της υποτιμάται σε σχέση με το δολάριο στη βάση της θεωρίας της ισοτιμίας της αγοραστικής δύναμης (Purchasing Power Parity). Υπό τις σημερινές συνθήκες, η θεωρία αυτή διαψεύδεται διότι οι χώρες που υποφέρουν από υψηλό πληθωρισμό είναι εκείνες που εξαρχής ήταν σοβαρά υποτιμημένες έναντι του δολαρίου».

«Επομένως», σημειώνει η Natixis, «οι χώρες αυτές δεν μπορούν να συσφίξουν περαιτέρω τη νομισματική τους πολιτική χωρίς να μεγεθύνουν τις ήδη υπάρχουσες ανισορροπίες και το μόνο που τους μένει είναι να επιβάλουν διοικητικούς περιορισμούς και πιστωτικούς ελέγχους, καθώς και ελέγχους τιμών, στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν την υπερθέρμανση της οικονομίας τους και τις αγορές τους να ‘φουσκώσουν’ εκτός ελέγχου».

Η Natixis λέει ακόμη ότι σήμερα η κατάσταση «απέχει πολύ από το φυσιολογικό», σχολιάζοντας ότι, κατά πρώτον, οι τιμές του χρυσού έχουν αυτονομηθεί από τα κόστη παραγωγής του. Επομένως, δεν είναι πλέον λογικό να αναμένει κανείς ότι οι τιμές του μετάλλου θα ενισχυθούν οπωσδήποτε κατ’ αναλογία με τον πληθωρισμό, διότι οι παραγωγοί χρυσού μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγή τους σε υγιή επίπεδα κερδοφορίας ακόμα και αν οι τιμές της ενέργειας ή το εργατικό κόστος αυξηθούν σημαντικά.
"Δεν είναι πλέον λογικό να αναμένει κανείς ότι οι τιμές του μετάλλου θα ενισχυθούν οπωσδήποτε κατ’ αναλογία με τον πληθωρισμό"

Κατά δεύτερον, με τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης να συγκρατούν τα επιτόκια σε τόσο χαμηλά επίπεδα, οι ανησυχίες των επενδυτών για τον πληθωρισμό μπορούν να αυξήσουν τις τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων του χρυσού μόνο μέσα από μεγάλη αύξηση των τιμών στην αγορά spot.

Αναφορικά με την Κίνα, η Natixis σημειώνει ότι η ανάπτυξη είναι ισχυρή, τα επιτόκια αρνητικά και οι κυβερνητικές πολιτικές συγκρατούν αποτελεσματικά τις τιμές των μετοχών και της αγορών ακινήτων. Σαν αποτέλεσμα, ολοένα περισσότεροι επενδυτές με μεγάλη ρευστότητα στρέφονται στα πολύτιμα μέταλλα, ως εναλλακτική επένδυση. Αυτές οι επενδύσεις ωστόσο είναι πραγματικά μη ορθολογικές, εκτός αν οι επενδυτές αναμένουν ότι ο υψηλός πληθωρισμός στην Κίνα θα οδηγήσει τελικά σε υποτίμηση του γουάν έναντι του δολαρίου.

Όλοι οι παραπάνω παράγοντες, σχολιάζει η γαλλική τράπεζα, αποτελούν ξεκάθαρες ενδείξεις ότι η αγορά του χρυσού βρίσκεται εντός της ζώνης μίας «φούσκας».

«Από την οπτική των Κινέζων επενδυτών, η κατάσταση είναι θεωρητικά παράλογη. Από την οπτική των επενδυτών στις ΗΠΑ, η κατάσταση είναι βιώσιμη μόνο για όσο τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης μπορούν να διατηρούν τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα. Από την οπτική των Ευρωπαίων επενδυτών, ο χρυσός αποτελεί επενδυτικό ‘καταφύγιο’ μόνο στο βαθμό που οι κίνδυνοι κρατικής χρεοκοπίας μπορούν να υπερισχύσουν την δημοσιονομική λιτότητα» αναφέρει χαρακτηριστικά η Natixis.

Και συμπληρώνει ότι «οποιοσδήποτε από τους παραπάνω παράγοντες μπορεί να στηρίξει για λίγο ακόμα τις τιμές του χρυσού, όταν ωστόσο η φούσκα «σκάσει», η τιμή του μετάλλου μπορεί να κατακρημνιστεί, όπως ακριβώς συνέβη και την περίοδο πριν το 1980 και όπως υποχώρησαν οι κινεζικές μετοχές το 2008».


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: