Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Κοινή οικονομική διακυβέρνηση θέλει η Γαλλία για την Ευρωζώνη


Στενότερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής της Ε.Ε. ζητάει η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ, με δηλώσεις της στη..... γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung. Σύμφωνα με την ίδια η Γαλλία επιθυμεί οι κυβερνήσεις στις 16 χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και όποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενδιαφέρονται να συντονίζουν στενότερα την οικονομική τους πολιτική στο μέλλον.

Λαγκάρντ Λαγκάρντ "Η κρίση μας έδειξε πως δεν αρκεί να περιορίσουμε το δημόσιο χρέος όπως προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Η Ιρλανδία έμεινε πιστή σε αυτά τα κριτήρια και παρά ταύτα βρίσκεται σήμερα σε δυσκολία" τόνισε η Λαγκάρντ.

"Η Ε.Ε. δεν πρέπει να εξετάζει μόνον τους προϋπολογισμούς, αλλά πρέπει να παρακολουθεί το πως εξελίσσονται οι οικονομίες των χωρών-μελών". Οι χώρες που επιδιώκουν να τονώσουν τις εξαγωγές και τις επενδύσεις τους θα επηρεάσουν άμεσα τις άλλες χώρες της Ε.Ε. "Δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν να αφαιρέσουμε την εθνική κυριαρχία στην κατάρτιση του προϋπολογισμού μιας χώρας, μπορούμε όμως να συντονιζόμαστε μεταξύ μας όταν προετοιμάζουμε τη φορολογική νομοθεσία. Η Γερμανία και η Γαλλία σχεδιάζουν ακριβώς αυτό, καθώς θέλουμε ολοένα και περισσότερο να συντονιζόμαστε μεταξύ μας όταν προετοιμάζουμε τα σχέδια προϋπολογισμού των επομένων ετών" εξήγησε.

"Επιπλέον μπορώ να φανταστώ τη δημιουργία ενός οργανισμού διαιτησίας (για στενότερο οικονομικό συντονισμό)" επισήμανε η Λαγκάρντ. Οι αποκλίνοντες φορολογικοί συντελεστές αποτελούν αντικείμενο εντάσεων στην Ε.Ε. και αυτό φάνηκε πρόσφατα με την Ιρλανδία όταν Γερμανία και Γαλλία ζήτησαν την αύξηση του εξαιρετικά χαμηλού επιχειρηματικού φορολογικού συντελεστή. Τέλος, για το ευρωομόλογο η Λαγκάρντ δήλωσε πως "σίγουρα δεν τίθεται επί του παρόντος παρόμοιο ζήτημα. Πριν εισάγουμε το ευρωομόλογο θα χρειαστούμε πρώτα την οικονομική διακυβέρνηση".

Με δηλώσεις του πάντως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ράινερ Μπρουντέρλε, έσπευσε να δηλώσει την αντίθεση της Γερμανίας, προς την πρόταση αυτή.
ΠΗΓΗ:enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: