Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2010

Η πιο διάσημη πέρδικα ...


... πετάει πάνω από τα Highlands της Σκωτίας

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος “Grouse” που αναπαριστά την πιο διάσημη πέρδικα του κόσμου, έγιναν πριν από λίγο καιρό στη Σκωτία, σε έναν από τους μεγαλύτερους οδικούς κόμβους της χώρας.
Με βάρος που φτάνει τον 1,5 τόνο η πέρδικα στέκεται υπερήφανη σε ύψος 15 μέτρων και αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο εντυπωσιακά δημόσια έργα τέχνης της Σκωτίας.
Το άγαλμα έχει φιλοτεχνήσει ο Σκωτσέζος γλύπτης Ruaraig Maciver και αναπαριστά την πέρδικα να πετάει. Μάλιστα είναι τοποθετημένο με τέτοιο τρόπο που δίνει στον κόσμο την αίσθηση ότι ξεπροβάλλει μέσα από το δέντρα του περιβάλλοντα χώρου.
Το γλυπτό δημιουργήθηκε για τον εορτασμό της πρωτοβουλίας “Perth 800” και αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά για την πόλη. Η πέρδικα έχει επιλεγεί ως σύμβολο της πόλης του Perthshire που είναι γνωστή για τα περισσότερα από μισό εκκατομύριο στρέμματα των πιο μαγευτικών χερσότοπων «φιλοξενίας» περδικών.
Το άγαλμα είναι δωρεά του Edrington Group, της εταιρείας που παράγει το The Famous Grouse, στους κατοίκους της πόλης.
Το “Grοuse” είναι κατασκευασμένο από ένα ανοικτό πλαίσιο γαλβανισμένου χάλυβα και εκτιμάται ότι ισοδυναμεί με το βάρος μια αληθινής κόκκινης πέρδικας επί 2.5000 φορές και επί 37 φορές το ύψος της.
Περισσότερα από 2.700 γραμμικοί άξονες χάλυβα και 8.000 συγκολλήσεις αξιοποιήθηκαν για την κατασκευή του.
Η κόκκινη πέρδικα αποτέλεσε έμπνευση και για τον Matthew Gloag όταν ίδρυσε τη μάρκα «Τhe Grouse» το 1895. Ο Gloag προχώρησε στην παραγωγή ενός ουίσκι που θα ήταν ελκυστικό για τις αδελφότητες κυνηγών και αλιευτών που συνέρρεαν κατά εκατοντάδες στους χερσότοπους του Perthshire. Περισσότερα από 100 χρόνια αργότερα, η κόκκινη πέρδικα παραμένει το σήμα κατατεθέν του πιο αγαπημένου ουίσκι της Σκωτίας, The Famous Grouse.
Ο Gerry O’Donnell, διευθυντής The Famous Grouse, δήλωσε: «Το 2010 είναι μια πολύ σημαντική χρονιά. The Famous Grouse γιορτάζει τα 30 χρόνια του ως το νούμερο 1 ουίσκι σε πωλήσεις στη Σκωτία. Είμαστε πολύ περήφανοι για τις ρίζες μας και θέλαμε να αναδείξουμε αυτή την ιδιάιτερη περίσταση».
Ο γλύπτης Ruaraig Maciver δήλωσε: «Προσπάθησα να διασφαλίσω την ακριβή απεικόνιση μιας πραγματικής πέρδικας που πετάει και είμαι πολύ ικανοποιημένος από την αισθητική του γλυπτού. Η πέρδικα είναι το εθνικό πτηνό της χώρας και το αγαπούν όχι μόνο οι κάτοικοι του Perthshire αλλά όλοι οι Σκωτσέζοι».
Ο δήμαρχος του Perth & Kinross, Dr. John Hulbert, δήλωσε: «Το εντυπωσιακό έργο τέχνης βρίσκεται στην κύρια είσοδο, στα νότια της πόλης, που αποτελεί και την πύλη για τα Highlands. «Ενσαρκώνει» τη σύνδεση ανάμεσα στα μοναδικά τοπία και τις παραδοσιακές βιομηχανίες του Perth και του Perthshire. Θα έχουν την ευκαιρία να το δουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο και είμαι σίγουρος ότι θα γίνει το σύμβολο του Perth.Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Edrington Group γι’ αυτό το δώρο στους κατοίκους του Perth».
Ενέργειες με πρωταγωνίστρια τη διάσημη πέρδικα θα πραγματοποιηθούν και στην Ελλάδα για τον εορτασμό των 30 χρόνων του Τhe Famous Grouse ως το Νο1 ουίσκυ της Σκωτίας. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε και να γίνετε μέλος της σελίδας “Famous for a Reason” στο Facebook.
The Famous Grouse: εισάγεται και διατίθεται στην Ελληνική αγορά από την Β.Σ. ΚΑΡΟΥΛΙΑΣ.

• Το άγαλμα είναι δωρεά του Edrington Group στην πόλη του Perth και ως εκ τούτου ο Όμιλος καλύπτει όλο το κόστος και οποιεσδήποτε δαπάνες αφορούν την εγκατάσταση και τη συντήρηση.
• Το Edrington Group είναι ιδιωτική Σκωτσέζικη εταιρία που ελέγχεται από την Robertson Trust. Στο Edrington Group ανήκουν ηγετικές μάρκες ουίσκι όπως τα: Famous Grouse,Τhe Macallan, Highland Park και Cutty Sark αλλά και μαζί το διεθνώς
αναγνωρισμένο ρούμι Brugal.
Σχετικά με την κόκκινη πέρδικα και το Perthshire (τα στοιχεία έχουν παραχωρηθεί με
την άδεια της Σκωτσέζικης επαρχίας)
• Το 75% των χερσότοπων στον κόσμο βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και σχεδόν όλο το ποσοστό καλύπτεται από την Σκωτία και το Perthshire που αντιπροσωπεύει περίπου το 5%
• Υπάρχουν 50 περιοχές με χερσότοπους στο Perthshire οι οποίες ισοδυναμούν σε μία περιοχή μισού εκατομμυρίου στρεμμάτων.
• Το κυνήγι της πέρδικας συμβάλλει με £23.000.000 στην ετήσια οικονομία της Σκωτίας. Από το ποσοστό αυτό το Perthshire συμβάλλει το 20% (περίπου £5.000.000).

πηγη:fe-mail.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: